Stripblad Jump als alternatief voor computergames

Strips worden tegenwoordig vooral gelezen door volwassenen, maar het nieuwe stripblad Jump richt zich op de jeugd. De hoofdredacteur behoort zelf tot de doelgroep.

Peter van Brummelen
Jump. Beeld
Jump.

Ooit waren leraren fel gekant tegen strips. Nu zijn ze blij als hun leerlingen strips lezen. Dan lezen ze tenminste nog iets, is de gedachte. De 10-jarige Tim uit het Groningse Leens was er ook zo een die liever Fortnite en Minecraft speelde dan dat hij met zijn neus in een boek zat. Zijn ouders boden hem strips aan en, ja, dat werkte. Tim vindt gamen nog steeds superleuk, maar hij leest ook graag strips.

Nu is hij zelfs hoofdredacteur van het voor kinderen bedoelde stripblad Jump, dat maandelijks verschijnt in een oplage van 26.000 exemplaren en à 4,25 euro verkrijgbaar is bij boek- en tijdschrifthandel en sommige supermarkten. Indrukwekkend allemaal voor een 10-jarige. Wat helpt is dat Tims vader de uitgever Seb van der Kaaden is.

Mainstreamfavorieten

Voor kinderen is er in Nederland natuurlijk Donald Duck, dat lang niet zo groot meer is als het was, maar nog altijd een indrukwekkende oplage van rond de 200.000 heeft. Véél ­kleiner en ook alternatiever is het sinds vorig jaar verschijnende Brul! Jump zit tussen beide bladen in. De 48 pagina’s van het eerste nummer bieden een breed scala aan strips. Mainstreamfavorieten Suske en Wiske staan erin, maar net zo makkelijk bijdragen van Hein de Kort, Hanco Kolk en Jean-Marc van Tol.

De strip waar het blad zijn naam aan ontleent, wordt gemaakt door Carel Chambré, een Vlaamse tekenaar die werkt bij Studio Vandersteen (bekend van vooral Suske en Wiske). Chambré wordt in de eerste Jump geïnterviewd door hoofdredacteur Tim, die verderop in het blad ook spreekt met John Flanagan, de ­schrijver van de jeugdboekenreeks De Grijze Jager. Dat interview is door Margreet de Heer, de huidige Stripmaker des Vaderlands, in stripvorm gegoten.

‘Het leukste stripblad van het universum’ noemt Jump zichzelf. Laten wij het erop houden dat lezers van een jaar of 8 tot pakweg brugklassers zich er waarschijnlijk prima mee ­zullen vermaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden