PlusInterview

Strijdlust inspireert Yvette Bavelaar: ‘Ik wil Peter R. de Vries eren met een portret’

Vanaf de muur in de foyer kijken de boksers Mike Tyson, Badr Hari en ­Rico Verhoeven de bezoekers van het Alphense cultuurcentrum Parkvilla indringend aan. De zwart-witportretten zijn gemaakt door kunstenares Yvette Bavelaar (39), bekend van Sterren op het doek.

Het Parool
Yvette Bavelaar exposeert in Parkvilla: 'Iedereen kwam op me af na Sterren op het doek.' Beeld Merel Klijzing
Yvette Bavelaar exposeert in Parkvilla: 'Iedereen kwam op me af na Sterren op het doek.'Beeld Merel Klijzing

“Mijn portretten zijn zwart-wit, mensen zijn dat niet,” zegt Bavelaar. Ze toont in haar werk een voorliefde voor beroemdheden, zoals filmster Sophia Loren, maar vooral voor vechtsporters.

“Ik heb iets met strijdlust, dat vind ik inspirerend. Daarom teken ik graag boksers. Het heeft iets rauws. Ze zijn letterlijk aan het vechten. Je ziet dat ze het zwaar hebben. Bloedspatten, zweet; je voelt de strijd.” Ze tekent vaak mannen. “Vrouwen zijn vaak te mooi, te gepolijst, dat inspireert mij niet. Ik wil dat echte zien, het rauwe randje.”

Soms zijn haar modellen niet onomstreden, maar dat fascineert haar juist. “Ik heb geleerd niet meteen te oordelen. Mensen zijn nooit helemaal slecht, of helemaal goed,” aldus Bavelaar. “Mensen maken verkeerde keuzes, ze zijn soms te jong, hebben al een hard leven gehad, gaan slechte dingen doen.”

Pittig leven

Zelf heeft ze ook best een pittig leven geleid, zegt Bavelaar. “Ik heb heftige tegenslagen meegemaakt en ook niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Ik was al heel jong het huis uit en heb gevochten voor dingen. Dus die strijd tussen goed en slecht triggert me wel.”

Bavelaar is sinds vier jaar zelfstandig kunstenaar. Ze is gescheiden en woont met haar twee zoontjes van 8 en 10 jaar. Door haar ‘hyperrealistische’ stijl viel ze op en werd gevraagd voor het televisieprogramma Sterren op het doek. Bavelaar won de aflevering, doordat zanger Frank Boeijen haar portret van hem verkoos boven dat van andere kunstenaars.

“Het gaf een enorme boost. Ik stond meteen ‘aan’, iedereen kwam op me af, heel veel publiciteit. Maar ik wil bij mezelf blijven. Ik krijg veel opdrachten, maar ik blijf ook vrij werk maken.”

BN’ers

Ze heeft veel BN’ers en filmsterren getekend, van Anouk en Max Verstappen tot Claudia Cardinale. De beroemdheden zitten niet model voor haar, Bavelaar tekent ze vanaf foto’s. “Ik laat altijd weten, via hun management, dat ik een portret maak. Soms reageren ze, soms niet.”

Wie zou ze nu willen tekenen, wie staat op haar verlanglijstje? “Peter R. de Vries, absoluut. Hij zit zo in mijn systeem. Zijn overlijden heeft me heel erg geraakt. Zijn strijdlust, hij was een strijder tegen onrecht. Ik wil zijn portret maken en dat aan zijn familie geven. Om hem te eren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden