PlusFilmrecensie

Stowaway is een ingehouden antisurvivalfilm

V.l.n.r. Toni Collette, Daniel Dae Kim en Anna Kendrick  in Stowaway. Beeld JURGEN OLCZYK/NETFLIX
V.l.n.r. Toni Collette, Daniel Dae Kim en Anna Kendrick in Stowaway.Beeld JURGEN OLCZYK/NETFLIX

Stowaway is een ingetogen verrassing. In dit tot zijn basiselementen ­teruggebrachte drama ontdekt een driekoppige bemanning op weg naar Mars ineens een passagier, wiens aanwezigheid een reeks problemen ontketent. De titel, die zich vertaalt als ‘zwartrijder’, verklapt meteen het morele dilemma waar de film om draait. Maar anders dan de hoofdlijnen van dit probleem insinueren spelen niet paranoia en wantrouwen, maar juist empathie en zingeving de hoofdrol in dit minimale drama.

De tweede speelfilm die regisseur Joe Penna maakte met coscenarist Ryan Morrison (Arctic), die ook de film monteerde, is eigenlijk gemaakt voor het grote scherm. De film is aangrijpend in zijn minimalisme en stilte; kenmerken die niet geheel tot zijn recht komen in de huiskamer. Dit is een antisurvivalfilm: niet voort­gestuwd door actie, maar ingehou­den door bezinning.

Anonimiteit

Penna’s en Morrisons voorstelling van de ruimte is rommelig. Apparaten breken, experimenten falen. Gezagvoerder Barnett (Toni Collette) breekt haar arm wanneer ze zwartrijder Michael (Shamier Anderson) ontdekt, bioloog-onderzoeker David (Daniel Dae Kim) geeft over na het opstijgen en medica Zoe (Anna ­Kendrick) slaat verstrooid naar haar bedeltjesketting, die omhoog zweeft wanneer de zwaartekracht verdwijnt.

Soms lijkt het alsof de film meer geeft om het concept dan de personages, meer bezig is met het schetsen van dit aangrijpende dilemma dan met het invullen van de personages. De film speelt zich geheel af in het schip, zonder flashbacks naar het leven op aarde, en het drama ontvouwt zich tussen de vier persona­ges. De stemmen van het missie­controlecentrum zijn voor ons onhoorbaar. Maar de personages, half af maar toch invoelbaar, brengen een anonimiteit met zich mee die de situatie inleefbaar maakt. Dit is waar de kracht van Stowaway ligt: niet in de verbeelding van specifieke ruimte­reizigers, maar in de opvatting van de menselijke natuur.

Stowaway

Regie Joe Penna
Met Anna Kendrick, Daniel Dae Kim, Shamier Anderson, Toni Collette
Te zien op Netflix

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden