PlusFilmrecensie

Stones Have Laws geeft een lesje over de wetten van de natuur

De documentaire Stones Have Laws is een episodische vertelling die op intieme wijzing uiting geeft aan de Marroncultuur.

Joost Broeren-Huitenga
Scène uit Stones Have Laws Beeld
Scène uit Stones Have Laws

De Nederlandse kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan staan vermeld als coregisseurs van ­Stones Have Laws, evenals de Surinaamse theatermaker Tolin Alexander. Maar de eigenlijke makers van de intrigerende documentaire zijn de Marron, afstammelingen van door Nederlanders naar de koloniën gehaalde slaven die uit hun onderdrukking ontsnapten en zich terugtrokken in de Surinaamse binnenlanden.

Van Brummelen, De Haan en Alex­ander voerden uitvoerige gesprekken met leden van de gemeenschap. De tientallen uren aan geluidsopnamen die dat opleverde, verwerkten ze tot een scenario dat vervolgens door en met de Marron werd verbeeld. Het resultaat is een episodische vertelling die op intieme wijze uiting geeft aan de Marroncultuur.

Met een vergelijkbare werkwijze maakten Van Brummelen en De Haan eerder de documentaire Episode of the Sea, met en over de inwoners van vissersdorp Urk. Ditmaal begaven ze zich dus een stuk verder van huis. Die afstand maken ze onderdeel van Stones Have Laws, door de Marron in scènes aan het begin en eind van de film te laten reflecteren op hun samenwerking met deze twee witte mensen. Zijn ze wel te vertrouwen? Wat komen ze hen brengen, of halen?

Maar de makers blijken vooral zo integer mogelijk te willen tonen. Tonen hoe de Marronsamenleving zich vormde, en hoe ze nu leven en zijn, nauw verbonden met de natuur. Niet dat ze elke vorm van moderniteit afwijzen – met een kettingzaag gaat het werk gewoon veel sneller dan met de hand. Maar ze zien wel met lede ogen aan hoe internationale mijnbouwers en houthakkers hun natuurgebieden plunderen, zonder acht te slaan op wat de natuur vertelt.

Voor de Marron heeft de natuur een stem – stenen hebben wetten, zoals de titel van de film het stelt, en dat geldt ook voor bomen, dieren en het water van de rivier. Hoezeer we hier in Nederland ook denken boven de natuur te staan, die wetten gelden uiteindelijk ook voor ons.

Stones Have Laws

Regie Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan, Tolin Alexander
Te zien in Het Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden