PlusTen Slotte

Steye Raviez (1943-2017): Fotograaf van het uiterlijk en innerlijk

Fotograaf Steye Raviez is maandag op 74-jarige leeftijd overleden aan een auto-immuunziekte.

Steye Raviez in 2013 Beeld Alexander Vinogradov
Steye Raviez in 2013Beeld Alexander Vinogradov

Toen in 1980 een nieuwe editie verscheen van de Reveklassiekers De taal der liefde en Lieve Jongens, in één band, wist de schrijver precies welke foto hij van zichzelf op het achterplat wilde: een portret dat fotograaf Steye Raviez eerder van hem had gemaakt voor de Haagse Post.

Met kroontjespen schreef Gerard Reve een verzoek daartoe aan Raviez: 'Ik vind je de beste mensenfotograaf die ik ken, omdat je op fotoos ook het innerlijk van de mens uitbeeldt.'

Opvallend was de aanhef van de brief: 'Zeer waargedeerde Kollega'. Vond Reve dat de fotografie van Raviez behalve beeldende ook literaire kwaliteiten bezat?

Reve was niet de enige schrijver die zich graag door hem liet fotograferen. Lang was Raviez de huisfotograaf van Jan Wolkers. Foto's die hij maakte van de schrijver van Turks Fruit verschenen niet alleen bij interviews in tijdschriften, maar ook achterop Wolkers' boeken. In opdracht van het Letterkundig Museum maakte Raviez in 2007 het boek Jan Wolkers Foto.

Overzichtsboek
Steye Raviez, die maandag op 74-jarige leeftijd overleed aan een auto-immuunziekte, volgde aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool (de huidige Rietveld Academie) een opleiding toegepaste grafiek.

Halverwege de jaren zestig kwam hij de Haagse Post te werken als assistent-opmaakredacteur. Toen een freelancefotograaf van het blad een keer verhinderd was, nam Raviez de klus over. Het beviel zo goed dat hij van de fotografie zijn werk maakte.

Zijn foto's verschenen behalve in de Haagse Post ook in Vrij Nederland. Het eind vorig jaar verschenen overzichtsboek De Beste Mensenfotograaf Die Ik Ken (de titel werd ontleend aan die brief van Reve) liet nog eens zien wie hij in de jaren zeventig en tachtig allemaal voor zijn camera had gehad: Van Dries van Agt tot graffitipionier Dr. Rat, van Richard Krajicek (als elfjarig tennistalent) tot The Sex Pistols en van Desi Bouterse tot de Afrikaanse keizer Bokassa.

Geen mening
Reportagewerk deed Steye Raviez ook. Het leidde tot boeken over onder meer China, de jaren zeventig en - samen met Haagse Post-collega Ronald Hoeben - de Amsterdamse krakersoorlog.

In zijn foto's streefde Raviez vooral naar eenvoud. Van het zogeheten doordrukken van foto's, waarmee in de doka een beeld kon worden voorzien van bijvoorbeeld een dreigende lucht, in zijn tijd heel populair bij Vrij Nederland, moest hij niets hebben. Steye Raviez wilde de kijker informatie bieden, geen mening opdringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden