PlusGallery Viewer

Steven Delva: ‘Als boerenzoon waande ik me in een levend kunstwerk’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Wat kopen ze en waar? Landschapsarchitect Steven Delva (41) komt graag in galeries waar een kunstenaar de ruimte krijgt om uit te pakken.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Katinka Lampe, 1420184 (2019), Galerie Ron Mandos. Beeld Gallery Viewer
Katinka Lampe, 1420184 (2019), Galerie Ron Mandos.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst die mijn aandacht trekt, vindt haar basis in schoonheid. Schoonheid die me meeneemt naar andere gedachten en mij een verhaal laat vormen dat rijker is dan het alledaagse.”

Hebt u kunst van huis uit mee­gekregen of hebt u zelf uw pad moeten vinden?

“Als boerenzoon waande ik me vaak in een levend kunstwerk: akkerlanden met ellenlange, artificieel getrokken lijnen die meebewegen met het heuvelachtige landschap, een groep bomen aan de horizon. Het levert een compositie op die voor mij recht doet aan pure kunst.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?

“See All This en Metropolis M zijn tijdschriften die op de leestafel belanden. Wij zijn vaak te vinden op de internationale beurzen, in toffe galeries en durven ook een expositie als vakantiebestemming te kiezen (Levi van Veluw in Dello Scompiglio).”

Waar bekijkt u het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?

“Naast musea en beurzen blijft de galerie de plek waar we het liefst komen. Het zijn plekken waar overdaad niet aan de orde is. Een kunstenaar krijgt de ruimte krijgt om zijn volledige verhaal te vertellen.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst? Koopt u werk in oplage of liefst uniek werk?

“Wat we aanschaffen, hangt of staat in onze woning – een loft gebouwd boven op een oude brouwerij op de Hoogte Kadijk – of in de ontwerpstudio en gastenkamers. Daar we niet kopen voor de opslag, beperken we ons tot de hoeveelheid kunst die de ruimtes aankunnen.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“De aanschaf gebeurt bijna altijd via galeries. Een gezien werk op een beurs brengt je tot een galerie. Geeft de galeriehouder een extra dimensie aan het werk, dan gaan we vaak over tot aanschaf.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslist u/jullie?

“Discussies zijn er niet. De gesprekken waarom een bepaald werk inspirerend is, zijn rijk en interessant. Je gaat mee in de beleving en gedachten van de ander bij het zien van het werk. En dan komen we er altijd wel uit of het mee naar huis gaat – of toch niet.”

Is er een galerie waarmee u een speciale band hebt?

“Ron Mandos, op de Prinsengracht. Dat is bij uitstek de galerie die een groep kunstenaars heeft weten te verzamelen die ons enorm aanspreekt. Ron en Nick weten ondertussen heel goed wat we bijzonder vinden en nemen ons al te graag mee in hun wereld van verwondering en schoonheid.”

Als u onbeperkt budget had, van wie zou u dan werk aankopen?

“Zeker een werk van mijn Belgische favoriet Luc Tuymans. Het liefst een heel groot werk waar je als het ware in kan stappen. Of een resin object van Roni Horn. Maar een groot werk van Renato Nicolodi is ook een droom.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars, en waarom?

“De uitermate sympathieke Belg Renato Nicolodi maakt prachtige architectonische kunstobjecten. Het zijn werken die een verstilling in tijd en ruimte oproepen.”

“Werken van de Nederlandse Katinka Lampe hangen nu een halfjaartje in onze woningen en worden alleen maar mooier! Zij maakt portretten met grote precisie zonder een exacte weergave van specifieke personen te zijn.”

“Het kunstenaarsduo Feipel & Bechameil creëert fantastische surrealistische ruimtes en installaties die een gevoel van vervreemding oproepen en van geen controle meer hebben over de realiteit.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Als boerenzoon waande de landschapsarchitect zich vaak in een levend kunstwerk. Beeld Peter van Aalst
Als boerenzoon waande de landschapsarchitect zich vaak in een levend kunstwerk.Beeld Peter van Aalst
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden