Sterren krijgen minder geld

Zo wordt duidelijk dat George Clooney voor zijn rol in Up in the Air een voorschot van twee miljoen dollar kreeg. Dat is slechts een tiende van wat in het verleden een acteur als Leonardo DiCaprio mocht opstrijken. Foto EPA Beeld
Zo wordt duidelijk dat George Clooney voor zijn rol in Up in the Air een voorschot van twee miljoen dollar kreeg. Dat is slechts een tiende van wat in het verleden een acteur als Leonardo DiCaprio mocht opstrijken. Foto EPA

LOS ANGELES - De inkomens van Hollywoodsterren zijn fors gedaald. Door de recessie is de financiering van films veel moeilijker worden.

Acteurs en actrices uit de A-categorie, onder wie Denzel Washington, Tom Hanks, en Meryl Streep, konden een paar jaar geleden voorschotten van twintig miljoen dollar voor een rol krijgen. Julia Roberts ontving een dergelijk bedrag voor de titelrol in Erin Brockovich (2001), en Russel Crowe voor Master and Commander (2004).

Die vanzelfsprekende geldstroom is de afgelopen jaren opgedroogd. Door de financiële crisis zijn films moeilijker te financieren, en hoge budgetten een te groot risico geworden. Dit jaar moeten de voorschotten van de tien voor een Oscar genomineerde acteurs en actrices bij elkaar worden opgeteld om tot hetzelfde bedrag van twintig miljoen te komen.

Doorgaans wordt geheimzinnig gedaan over de salarissen van de Hollywoodsterren. Maar een rondgang van de Amerikaanse krant The New York Times langs producenten, filmmakers en de vakbond voor filmacteurs levert een inkijk op in de geldpraktijken in Hollywood.

Zo wordt duidelijk dat George Clooney voor zijn rol in Up in the Air een voorschot van twee miljoen dollar kreeg. Dat is slechts een tiende van wat in het verleden een acteur als Leonardo DiCaprio mocht opstrijken.

Studio's zijn ook een stuk minder scheutig geworden bij het toekennen van winstdelingen in films. Vroeger deelden de sterren vanaf het moment dat een film in de bioscopen ging draaien mee in de opbrengst. Nu hanteren de meeste studio's het zogeheten CB-zero-systeem, dat staat voor cash-break-zero. Dit houdt in dat de studio eerst quitte moet spelen, voordat de sterren mogen meedelen. Die wijziging van de regels leidt ook tot grotere betrokkenheid van de acteurs bij een productie. Zij kunnen zich minder makkelijk onttrekken aan het publiciteitscircus dat aan premières vooraf gaat.

Bij succesvolle films lopen de honoraria overigens nog altijd flink op. Sandra Bullock kreeg voor The blind side een voorschot van vijf miljoen dollar, maar vermoedelijk zal ze uiteindelijk rond de twintig miljoen dollar uitbetaald krijgen.

Ook George Clooney zal, gezien het wereldwijde succes van Up in the air, zijn voorschot nog aangevuld zien worden met minstens vijftien miljoen dollar. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden