Recensie

Sterk staaltje zelfreflectie in nieuwe voorstelling Erik van Muiswinkel (****)

In De Olieworstelaar heeft Erik van Muiswinkel zijn blik naar binnen gericht. Een sterk staaltje zelfreflectie, maar geen mea culpa.

Mike Peek
De Olieworstelaar bevat persoonlijke, intieme verhalen die Van Muiswinkel soepel verbindt aan grotere kwesties. Beeld Govert de Roos
De Olieworstelaar bevat persoonlijke, intieme verhalen die Van Muiswinkel soepel verbindt aan grotere kwesties.Beeld Govert de Roos

Erik van Muiswinkel leunde lang op anderen. 4-8-'61 ging over Barack Obama, Schettino! over de kapitein van het gezonken cruiseschip Costa Concordia. Vakkundig gemaakte, maar ook ietwat belegen cabaretvoorstellingen. Gelukkig heeft hij zijn blik dit keer naar binnen gericht.

De Olieworstelaar bevat persoonlijke, intieme verhalen die Van Muiswinkel soepel verbindt aan grotere kwesties. Als kind zag hij hoe zijn vader in een toneelstuk werd aangeklaagd. Hij begreep fictie nog niet en wilde het podium bestormen, maar het ontbrak hem aan lef. 'Als het ergens om gaat, blijf ik zitten.'

Worsteling
Die opmerking echoot de hele avond na. We zien een man, uiteindelijk bijna letterlijk, met zichzelf worstelen. Een verwende westerling die zich afvraagt of hij met zoveel spullen überhaupt kan vluchten. Iemand die Hoofdpiet speelt, maar niet blind is voor de maatschappelijke discussie over diens houdbaarheid.

Zo ontstaat een palet vol twijfels over chauvinisme, klimaatverandering en naderende ouderdom. Prachtig van taal, gelardeerd met een exact afgewogen hoeveelheid grappen. Ja, Van Muiswinkel imiteert nog steeds, maar het zijn nu korte terzijdes.

Een sterk staaltje zelfreflectie, maar geen mea culpa. Van Muiswinkel behoudt ook als het om hemzelf gaat altijd de nuance. Kwetsen is toch net wat minder erg dan martelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden