Steeds minder betrouwbaar internet door wifi-infarct

Het is zo druk in de ether, dat we thuis elkaars wifisignaal wegdrukken en mobiel verkeer storen. Dat constateert het Agentschap Telecom in zijn jaarverslag.

Beeld anp

In een kwart van de Nederlandse woonwijken zijn volgens het Agentschap zo veel wifisignalen actief, dat ze elkaar wegdrukken. In dichtbevolkte volkswijken en hoogbouwwijken is dat zelfs in 57 procent van de gevallen zo. Op wifikaarten van het agentschap zijn de grote steden, Amsterdam voorop, diep­rood.

Waar signalen elkaar overlappen, ontstaan storingen en dalen de bandbreedte en het bereik van het wifisignaal. Daardoor neemt de snelheid van de internetverbinding zienderogen af en kan deze al snel onbereikbaar worden.

Wifi-infarct
Het wifi-infarct wordt verergerd doordat steeds meer apparaten - tot ledlampen en bakovens toe - over wifimogelijkheden beschikken. In een gemiddeld huishouden zijn circa tien wifiapparaten actief.

Zeker nu grote aanbieders als KPN en Ziggo elke abonnee zijn internetverbinding draadloos laat delen met mede-abonnees, is het geen zeldzaamheid dat in een gemiddel woonhuis twintig tot dertig wifisignalen rondzwerven.

Het Agentschap, dat toezicht houdt op alle etherfrequenties, adviseert bij wifiklachten over te stappen naar een alternatieve wififrequentie,
5 gigaherz, die al voor veel apparaten beschikbaar is. De frequentiewaakhond wil de mogelijkheden daarvan op termijn uitbreiden.

Mobiele telefonie
Ook op frequenties voor mobiele telefonie wordt het steeds drukker. Volgens het Agentschap is er geen garantie meer op volledige mobiele dekking. Wie zekerheid wil, moet overwegen over te stappen naar de nu nog relatief rustige 4G-netwerken. Maar het Agentschap oppert inmiddels ook om, bij slecht bereik thuis, zelf een mobiele zender aan te schaffen.

Lees vandaag (3-6) meer in Het Parool: 'Eigen wifi eerst'

Twee wifikaarten van Nederland, links het standaard frequentiegebied voor wifiverkeer van 2,4 gigaherz; des te roder, des te drukker het in de ether is. Rechts dezelfde kaart maar dan van het alternatieve 5 ghz netwerk.Beeld Agentschap Telecom
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden