Stedelijk Museum extra waakzaam bij nieuwe expositie

Het Stedelijk Museum treft extra veiligheidsmaatregelen rond de expositie van werk van Barnett Newman, die donderdag begint. Het personeel is geïnformeerd over mogelijke bedreigingen en gevraagd alert te zijn op mensen met een museumverbod.

Albert de Lange
Barnett Newmans 'Who's afraid of red, yellow and blue III' na de actie van Gerard-Jan van B. Beeld Suzanne Blanchard
Barnett Newmans 'Who's afraid of red, yellow and blue III' na de actie van Gerard-Jan van B.Beeld Suzanne Blanchard

Het werk van de New Yorkse abstract-expressionist Barnett Newman (1905-1970), waarmee het Stedelijk twee zalen inricht, is relatief vaak doelwit geweest van kunstvandalen: in 1982 in Berlijn, in 1986 en 1997 in het Stedelijk. Met name het werk Who's afraid of red, yellow and blue, waarvan het Stedelijk variant III bezit, heeft agressie opgeroepen. Variant IV was in Berlijn het doelwit en in Amsterdam koelde kunstvernieler Gerard-Jan van B., zestig inmiddels, in 1986 zijn woede op dat werk. Dat hij in 1997 een ander werk van Newman, Cathedra, met een mes bewerkte, was toeval; hij kon de inmiddels gerestaureerde Who's afraid zo snel niet vinden.

De psychotische Van B. heeft deze week laten weten dat hij zijn afkeer van Newman, als representant van doorgevoerde abstractie, beschouwt als een afgesloten hoofdstuk. Hij heeft een museumverbod.

Het Stedelijk laat zich niet uit over de vraag waar de extra beveiliging uit bestaat. Het werk achter plexiglas plaatsen is geen optie, het zou de beleving reduceren tot het kijken naar reproducties.

'Abstracte kunst heeft meer te verduren, dat is zo,' zegt samensteller Bart Rutten van de Newmanexpositie. 'Mark Rothko is ook vaker doelwit. Ontzettend naar, maar het is bijna niet tegen te houden.' Het kan, zegt hij, geen argument zijn het werk aan het publiek te onthouden.

Probleem is dat de kunstvernielers doorgaans 'overtuigingsdaders' zijn; mensen met een missie, vaak voortkomend uit een gestoord brein of gemankeerd kunstenaarschap. Het gevaar van arrestatie speelt dus geen afschrikkende rol.

Lees vandaag (19-4) meer in Het Parool: 'Onberekenbaar en dus ongrijpbaar'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden