Stedelijk gunt Rudi Fuchs eigen tentoonstelling

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft zijn oud-directeur Rudi Fuchs ruim baan gegeven een tentoonstelling in te richten waarin hij terugkijkt op zijn loopbaan.

ANP
Rudi Fuchs Beeld anp
Rudi FuchsBeeld anp

De tentoonstelling heet Opwinding, genoemd naar 'de opwinding van het ontdekken en beter leren kennen van kunstwerken', aldus het museum.

Te zien zijn meer dan honderd belangrijke aankopen die Fuchs in zijn tijd heeft gedaan, waaronder werk van Georg Baselitz, Damien Hirst en Piet Mondriaan. De expositie wordt donderdag officieel geopend. Het publiek kan vanaf vrijdag terecht tot en met 2 oktober.

Niemand de beste
De 74-jarige Fuchs maakte naam met een eigenzinnige manier van tentoonstellen en door de verrassende manier waarop hij werk combineerde van verschillende kunstenaars en stijlen.

Dat zal ook nu weer het geval zijn. "Als kunstwerken in elkaars nabijheid hangen, kun je hun eigenheid beter zien. Kijk naar de jaren zeventig - er waren toen zoveel verschillende soorten kunst, die elkaar dwarszaten, of leken te zitten. Maar als je die dingen eerlijk bekeek, waren ze ieder op hun manier onweerlegbaar goed. (..) In de kunst is niemand de beste. Daarover gaat deze tentoonstelling - vanuit mijn zicht en met het materiaal dat ter beschikking staat.''

Kunsthistoricus Fuchs leidde het Stedelijk van 1993 tot 2003. Voor die tijd was hij directeur van het Van Abbemusuem in Eindhoven en het Haags Gemeentemuseum. In 1982 stelde hij de prestigieuze Documenta-tentoonstelling van actuele beeldende kunst in het Duitse Kassel samen, waarmee hij internationale bekendheid kreeg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden