PlusTheater

Stamboom monologen ontsnapt steeds nét aan echt ongemak

‘Hoe worden jullie eigenlijk het liefst genoemd?’ Het is een van de typische vragen die Joy Delima geregeld achteloos voor de voeten krijgt geworpen. Haar solo Stamboom Monologen, waarmee ze in 2019 afstudeerde aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem en die nu hernomen wordt, is een zoektocht naar wie ze zelf is in een wereld die haar voor een ‘jullie’ aanziet.

Joy Delima

Pas op die toneelschool, zo vertelt ze, realiseerde Delima zich dat ze niet gewoon een ‘rasechte Rotterdammert’ is, of dat de wereld haar althans niet zo ziet. Plotseling vertegenwoordigt ze een groep, een geschiedenis. Een geschiedenis waar ze eigenlijk bar weinig vanaf weet. En dus wendt ze zich tot het stamboomboek van haar vader, tot haar wortels die blijken te liggen in elf etniciteiten, verspreid over vier continenten.

Met vette, treffende penseelstreken zet ze intussen een scala aan typetjes neer die haar pad kruisen. De loensende lomperd die wil weten of de binnenkant van haar vagina inderdaad roze is, de witte Jojanneke met haar steilblonde haar op Curaçao de boel die zich de boel cultureel staat toe te eigenen.

Door het eenvoudige toneelbeeld – bankje, spotje – ligt alle nadruk op Delima’s expressieve spel waarin ze razendsnel schakelt. Niet alleen tussen die typetjes, maar ook tussen versies van zichzelf.

De fragmentarische structuur van de voorstelling zit confrontatie soms in de weg. Want voor het ongemak echt kan toeslaan is Delima alweer ergens anders. Tegelijk is het precies die structuur die duidelijk maakt dat racisme zich in talloze gedaantes hult. Van ongegeneerd tot onwetend, van hatelijk tot beleefd.

Dat fragmentarische is vooral een afspiegeling van een identiteit die geworteld is in een geschiedenis vol vertakkingen. Een identiteit die nauwelijks voelt als vaste grond, maar als constant schuivende tektonische platen.

Theater Stamboom Monologen
Door Internationaal Theater Amsterdam i.s.m. ArtEZ Toneelschool Arnhem
Gezien 16/6 ITA
Te zien t/m 24/6 aldaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden