PlusPortret

Stageplek Joy Delima (24) leidt tot nominatie toneelprijs Colombina

Joy Delima (24) is genomineerd voor de Colombina, een van de belangrijkst toneelprijzen van Neder­land.

Lisa Appels
Joy Delima, genomineerd voor haar rol in Onze straat. Beeld Benny Stroet
Joy Delima, genomineerd voor haar rol in Onze straat.Beeld Benny Stroet

De nominatie is bijzonder omdat Delima hem te danken heeft aan haar bijrol in het toneelstuk Onze straat, die ze speelde tijdens de stage van haar opleiding aan de toneelschool in Arnhem. De jury prees Delima voor haar ontroerende en levensechte spel: ‘Ze maakt het herkenbare, jeugdige verlangen van een leven dat maar niet snel genoeg op gang komt, op prachtige wijze invoelbaar. Haar transformatie van jonge dochter naar volwassen vrouw is razend knap.’

Delima was verrast toen ze hoorde dat ze in meedingt naar de prijs. “Ik wist niet dat ik genomineerd kon worden tijdens mijn opleiding.”

Delima speelde Naomi Polat, een jonge vrouw, volwassen van geest. Ze werkt hard om te kunnen studeren in Amerika. Een rol waarin Delima zich goed kon verplaatsen. “Bepaalde doelen stellen en daar voor werken dat herken ik goed,” zegt ze. “Op de toneelschool leer je hoe veel je moet opgeven om je dromen na te jagen. Vooral de eerste jaren had ik bijna geen sociaal leven.”

Zoektocht

Tijd om aan het idee te wennen dat ze genomineerd is, heeft Delima nauwelijks. Ze moet volop repeteren voor haar afstudeervoorstellingen Morph en Stamboom monologen. Morph is een samenwerking van de tien laatstejaars van de Arnhemse toneelschool, met als uitgangspunt De meta­morfosen van Ovidius. Afstammelingen van Olympische goden kijken daarin terug op de gedaantewisseling van de mens; van mythische wezen tot ZZP-flexitariër.

Stamboom monologen is een autobiografisch solostuk waarin Delima op zoek gaat naar haar roots. Ze heeft een boekje gevonden waarin haar vaders stamboom staat beschreven. Eén bladzijde gaat zelfs terug naar het jaar 1600. Thuis op de bank probeert ze wijs te worden uit de krabbels, die in het Papiaments zijn geschreven. Langzamerhand komt ze er achter dat ze veel meer etnische achtergronden heeft, dan ze altijd dacht.

Volgens Delima is er nog veel onbedoeld racisme in Nederland. Zo overkomt het haar wel eens dat mannen in een café haar omschrijven als: ‘een lekkere tropische verrassing’ en ook binnen de linkse kringen van haar theaterklas werd wel eens het woord ‘neger’ gebruikt.

Delima wil daarover het gesprek aangaan. Ook vindt ze dat de theaterwereld een betere afspiegeling van de samenleving zou moeten zijn.

Thuisgevoel

Het idee voor haar solovoorstelling ontstond toen Delima erachter kwam dat ze pas de tweede zwarte actrice is die afstudeert aan haar opleiding. “Ik kom uit Rotterdam. Daar is de diversiteit enorm. Toen ik ging studeren werd ik geconfronteerd met mijn, huidskleur, want op mijn opleiding is het grootste deel van de mensen wit. Ik was gewend aan meer verschillende soorten mensen om mij heen, daardoor was ik in Arnhem mijn gevoel van ‘thuis’ een beetje verloren. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in mijn oorspronkelijke achtergrond.”

Uit een dna-test bleek dat Delima elf etniciteiten in zich verenigt. “Daar wilde ik meer over leren. In Stamboom monologen zie je hoe ik steeds meer te weten kom over de achtergronden en cultuur van mijn roots.”

Stamboom monologen: 20/6, 16.00 uur in Frascati 2, Morph: 23/6, 14.00 en 21.00 uur in Frascati 1.

ITS Festival

Studenten van toneelscholen in Nederland en België spelen tijdens het ITS Festival de producties waarmee ze afstuderen. Van 19 juni tot en met 24 juni zijn op verschillende locaties in Amsterdam meer dan vijftig theaterstukken te zien. Onder de noemer ITS Lab is er ook een gratis programma met exposities, interviews en een dagelijkse latenighttalkshow.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden