Stadsgezichten: RAI Elicium

Foto Benthem Crouwel Architects Beeld
Foto Benthem Crouwel Architects

Amsterdam heeft veel kenmerkende gebouwen, als het ware gezichten van de stad. Maar wat schuilt er achter die muren? Soms weten we niet eens waar een gebouw toe dient, soms weten we niet uit welke tijd ze stammen, vaak weten we niet wie ze heeft gebouwd en soms doemen nieuwe stenen gezichten op. In samenwerking met het Architectuur Centrum Amsterdam (Arcam) ontmaskert Parool.nl gebouwen in de stad.

De Amsterdamse bouwwoede laat ook het Europaplein in ZuiderAmstel niet ongemoeid. Het gebied gaat flink op de schop ten behoeve van de Noord/Zuidlijn en eind vorig jaar is het nieuwe stadsdeelkantoor opgeleverd. Te midden van al deze bouwactiviteiten is bijna onopgemerkt een uitbreiding van de Amsterdam RAI gerealiseerd die de capaciteit aanzienlijk vergroot en een nieuwe hoofdentree vormt.

De geschiedenis van 'de Nieuwe RAI' gaat terug tot 1950 toen de gemeente het huurcontract van 'de Oude RAI' aan de Ferdinand Bolstraat niet verlengde. Iets meer naar het zuiden werd een nieuwe locatie gevonden met een gunstige ligging ten opzichte van de invalswegen en voldoende parkeergelegenheid. Het complex werd ontworpen door A. Bodon, B. Merkelbach en R. Fledderus en is in de loop der tijd uitgegroeid tot het grootste congrescentrum van Nederland. Uitgangspunt was een neutraal tentoonstellingsgebouw te ontwerpen dat vooral niet teveel op zou vallen.

Het Elicium van Benthem Crouwel Architects beoogt op dit punt precies het tegenovergestelde. Het in zijn geheel opgetilde gebouw springt in het oog en markeert de nieuwe hoofdentree. Het bestaat uit een transparant laagbouwgedeelte dat zich in oost-west richting uitstrekt en een hoogbouwgedeelte dat hier haaks op staat (47 m). Aan de zijde van het Europaplein heeft de gevel van geperforeerde RVS panelen een gesloten karakter, terwijl de zijde naar Zuidas en Beatrixpark van glas is en zich als het ware opent naar de bestaande gebouwen.

Het Elicium bevat congres-, vergader- en kantoorruimtes en een multifunctionele ballroom. Door middel van fly-overs staat het gebouw met de twee bestaande complexdelen in verbinding en maakt zo nieuwe manieren van ruimtegebruik mogelijk.Visueel wordt deze verbinding versterkt door het voortzetten van de blauwe lichtlijn die het silhouet van de RAI accentueert. Het intieme binnenplein dat is ontstaan kan bovendien worden gebruikt voor evenementen.

Naar verwachting zal het Elicium in september volledig in gebruik worden genomen.

Bodon zei over het oorspronkelijk ontwerp dat het de bedoeling was om maximale binding te realiseren tussen binnenruimte en omgeving, iets wat door het veelvuldig gebruik van glas ook bij deze nieuwste uitbreiding van toepassing blijkt. (Arcam/Het Parool)

Architect: Benthem Crouwel Architects
Opdrachtgever: RAI Gebouw bv, gemeente Amsterdam
Adres: Europaplein 22
Foto's: Benthem Crouwel Architects

Foto Benthem Crouwel Architects Beeld
Foto Benthem Crouwel Architects
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden