Stadsgezichten: Nieuwbouw ACTA

Foto Benthem Crouwel Architekten Beeld
Foto Benthem Crouwel Architekten

Op de VU-campus verrijst tussen de jaren zeventig bebouwing de opvallend glanzende nieuwbouw van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Het gebouw is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Benthem Crouwel Architekten en wordt in de zomer van 2010 opgeleverd.

Het ACTA is een samenwerkingsverband van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) en had voorheen haar onderkomen aan de Louwesweg. Het ACTA verricht wetenschappelijk onderzoek, geeft onderwijs en verleent patiëntenzorg op het terrein van de tandheelkunde. Naast het opleiden van studenten tot tandarts, worden er ook postacademische cursussen gegeven. Omdat de oudbouw niet meer aan de hedendaagse eisen voldeed en meer samenwerking met het ziekenhuis wenselijk was, werd een nieuwe locatie gevonden naast het VU Ziekenhuis.

In het ACTA hebben Benthem Crouwel Architekten de verschillende functies - zorg, onderwijs en onderzoek - op een logistiek heldere manier gecombineerd. Het gebouw bestaat uit een zeven verdiepingen tellende laagbouw en even zo hoge hoogbouw waarvan de bovenste vijf lagen voor een deel over de laagbouw zijn geschoven. Omdat de laboratoria de minste bezoekersstromen te verwerken krijgen, zijn deze ondergebracht in het hogere volume. In het lagere deel bevinden zich vooral de onderwijs- en zorgfuncties zodat patiënten zo snel mogelijk hun bestemming vinden. De kantoren bevinden zich aan de noordzijde van het gebouw.

De gevels van het gebouw zijn bekleed met glaspanelen met een in zwart-wit gezeefdrukt strepenpatroon waarmee een dynamisch effect wordt bereikt. Het gebouw ziet er vanuit iedere hoek weer anders uit en lijkt het met de weersomstandigheden mee te veranderen. De eerste twee verdiepingen zijn open en transparant vormgegeven. De opengewerkte hoek aan de Gustav Mahlerlaan markeert de entreezone.

Binnen bevindt zich in de centrale hal een grote informatiebalie met daarnaast een atrium over de volle hoogte van de laaggebouw. Vanuit deze ruimte zijn via roltrappen de behandelcentra te bereiken. De ruime hal fungeert als een centraal oriëntatiepunt waaromheen alle functies zijn gegroepeerd. Direct grenzend aan het atrium liggen de behandelplekken in carrousel-vormige objecten. Het bedrijfsrestaurant bevindt zich op de overgang tussen de laag- en hoogbouw, in twee transparante lagen, en biedt een spectaculair uitzicht over de stad.

Op woensdag 16 december verschijnt de publicatie 'BC AD' over het werk van Benthem Crouwel Architekten. (ARCAM)

Architect: Benthem Crouwel Architekten
Opdrachtgever: Vrije Universiteit, Amsterdam
Adres: Gustav Mahlerlaan
Oplevering: 2010

Het ACTA in aanbouw in juli 2009. Foto ACTA Beeld
Het ACTA in aanbouw in juli 2009. Foto ACTA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden