Stadsgezichten: Hotel De Windketel

Een van de meest bekende drink- en eetgelegenheden van de stad, is misschien wel Café-restaurant Amsterdam. Het ligt op het Watertorenplein in de eco-wijk van stadsdeel Westerpark. Tegenover het café staat een achthoekig gebouwtje dat misschien iets minder bekend is. Het gaat hier om Het Windketelhuis waarin - je zult het in eerste instantie niet verwachten - een hotel is gevestigd.

Het Watertorenplein en omgeving werd in 1851 in gebruik genomen door het Gemeentelijk Waterleidingbedrijf Amsterdam. Dit bleef zo tot de jaren negentig van de vorige eeuw toen het GWL-terrein op basis van een stedebouwkundig plan van architect Kees Christiaanse werd ingericht als een autoluwe woonwijk. Het materiaalgebruik en andere duurzame toepassingen in de gebouwen maakte het tot een 'eco-wijk'. Naast de nieuwbouw is een aantal oude gebouwen behouden gebleven. Deze herinneren aan het verleden en hebben zelfs een monumentenstatus gekregen. In het magazijngebouw zijn nu woonruimtes en in het machinegebouw is het eerder genoemde café gevestigd. De grote, witte watertoren, het eerste stalen exemplaar van Nederland is nog steeds in functie.

Op het plein staat het windketelhuisje. Het is een klein, achthoekig uit bakstenen opgetrokken gebouwtje en heeft een flauw aflopend puntdakje. Het huisje dateert uit 1897 en was ooit het windketelgebouw van het waterleidingbedrijf. Het drinkwater dat in reservoirs op het terrein lag opgeslagen, werd via het machinepompgebouw de stad in gestuwd en passeerde daarbij het windketelhuis. Hier werd de eventuele overdruk uit de leidingen via een koperen ketel gereguleerd.

In het begin van de twintigste eeuw maakten bewoners van het GWL-terrein zich sterk voor het behoud van het windketelhuis. Tien omwonenden kochten samen het pandje. Zij richtten de coöperatie 'De Windketel' op en gaven architect Paul Westerman de opdracht het gebouw te renoveren en de ruimte om te vormen tot gastenverblijf. Westerman liet twee extra verdiepingen aanbrengen, zodat het vloeroppervlak werd vergroot van 16 m2 tot 48 m2. Op de begane grond is een keuken en de eerste etage is ingericht als woonkamer. De slaapkamer is te vinden op zolder, waar zelfs nog ruimte is gevonden voor een bad en een tweede toilet. Aan vier zijden zijn hoge ramen te vinden, waardoor op elk tijdstip, daglicht kan toetreden. De ruimte voelt dan ook alles behalve benauwd of krap aan. Met een intieme en romantische uitstraling is dit gebouwtje het kleinste hotel van de stad Amsterdam. (ARCAM)

Architect: Paul Westerman (2003)
Bouwjaar: 1897, renovatie 2003
Adres: Watertorenplein 8c, Westerpark


Meer informatie over Hotel de Windeketel www.windketel.nl
Meer informatie over de geschiedenis van het GWL-terrein: www.gwl-terrein.nl

ARCAM heeft afgelopen maandag de 26 genomineerden van de Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) 2010 bekend gemaakt. Een internationale jury zal de prijswinnaar selecteren, welke op 7 april de Gouden A.A.P. In ontvangst mag nemen. Zie voor meer informatie: www.arcam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden