Stadsgezichten: Boostergemaal West

Foto Buro BEB Beeld
Foto Buro BEB

Verspreid over de vier windstreken van de stad zijn vier eigenaardige gebouwtjes te vinden die weinig aanwijzingen geven over de belangrijke functie die zij vervullen in Amsterdam. Het zijn rioolwater-boosters. Van hieruit wordt het rioolwater vanuit de hele stad naar het grote Rioolwaterzuiveringsstation in het Westelijk Havengebied gepompt. De gemalen zouden midden in gebieden worden gezet, die in ontwikkeling zijn. Vanwege het slechte imago van de rioleringswerken, moesten de gebouwen van de gemeente een aantrekkelijke uitstraling krijgen. Een prijsvraag werd uitgeschreven om de vier gemalen vorm te geven. De gebouwen zijn onbemand en hebben daarom geen daglicht nodig, waardoor de architecten zich volledig konden uitleven.

De noordelijke, oostelijke en zuidelijke boosters zien er futuristisch en opvallend uit, maar het westelijke gemaal past hier niet helemaal tussen. Dit ontwerp lijkt juist op te gaan in de vormen en lijnen van de naastgelegen brug over de Postjesweg en het Rembrandtpark. Het bouwwerk moest een grote technische installatie huisvesten van 45 meter lang, 16 meter breed en 8 meter diep. Het grootste deel hiervan is onder de brug van de Postjesweg aangelegd.

Het zichtbare deel van het ontwerp van Buro BEB bestaat uit twee ogenschijnlijk losstaande bouwwerken, die de hoofd- en nooduitgang van de booster markeren. De hoofdingang is ingericht met een zichtbalkon vanuit de brug. Door het strekmetaal van de ingang heen schemert de ondergelegen booster door. Van hieruit dalen schanskorven met granietblokken langzaam glooiend het water van het park in, waardoor er een verbinding ontstaat tussen de brug, het talud en het water van het park. De nooduitgang is verderop op de Postjesweg te vinden en bestaat uit een betonnen gebouwtje, dat met metaal bekleed is. (ARCAM - LIESELORE MAES)

Architect: Buro BEB
Opdrachtgever: Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) Amsterdam
Jaar van oplevering: 2003
Adres: Postjesweg/Rembrandtpark

Foto Buro BEB Beeld
Foto Buro BEB
Foto Buro BEB Beeld
Foto Buro BEB

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden