Staatssecretaris schrapt amusement als kerntaak van de NPO

Staatssecretaris Sander Dekker gooit definitief de deur dicht voor puur amusement bij de publieke omroep. Het moet allemaal creatiever en innovatiever in Hilversum, in de strijd tegen binnen- én buitenlandse concurrenten.

Hanneke Keultjes en Vincent Smits
Paul de Leeuw presenteert het amusementsprogramma Ranking the Stars Beeld BNN
Paul de Leeuw presenteert het amusementsprogramma Ranking the StarsBeeld BNN

Staatssecretaris Sander Dekker schrapt amusement als kerntaak van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat blijkt uit zijn plannen voor de Mediawet, die hij vandaag presenteerde.

'De publieke omroep is er niet om dunnetjes over te doen wat je bij de commerciële ook al voorbij ziet komen,' aldus Dekker (VVD), die oktober vorig jaar al liet weten weinig heil te zien in amusement bij de NPO en toen stelde dat programma's als Ranking the Stars en Animal Crackers daar wel kunnen verdwijnen.

Omslag nodig
Amusement hoeft echter niet volledig te verdwijnen van Dekker. Het kan ondersteunend zijn als middel om educatieve, informatieve en culturele programma's voor een breed publiek aantrekkelijk te maken. 'Het betekent niet dat we straks alleen nog film noir en opera's kunnen zien.'

Dekker wil dat Hilversum 'creatiever en innovatiever' wordt. Volgens hem is de omslag nodig om de kijkers bij de NPO te houden. Niet alleen de commerciële zenders, maar ook buitenlandse video-on-demanddiensten als Netflix en het internet zijn concurrenten.

Angst en beven
Vooral jongere doelgroepen kijken steeds minder tv. 'Het is niet de bedoeling dat de NPO een oude­ren­omroep wordt. Als ze in Hilversum niks doen, blijven doen wat ze nu doen, halen nieuwe generaties hun programma's ergens anders,' aldus Dekker. 'Jongeren bereiken kan ook zonder traditionele televisie.' Die opmerking is pikant, omdat de omroepen de laatste maanden in de clinch lagen met de NPO-leiding over de ruimte die zij krijgen op internet.

In Hilversum werd dit voorstel al een tijd met angst en beven verwacht. Voor de omroepen, die eerder flink moesten bezuinigen, betekent de wet een flinke inperking van de macht. Dekker gooit het bestel open voor buitenproducenten en geeft de NPO 'een stevige onafhankelijke rol' ten opzicht van de omroepen. 'Of de omroepen meer of minder geld krijgen, hangt af van de ideeën die ze indienen.' Ook wil Dekker dat de NPO meer openheid over uitgave en kosten gaat geven. Hij wil zijn plan in 2016 invoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden