Staat betaalt volle 80 miljoen voor Rembrandts nu fondsen zijn afgehaakt

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) gaat er niet meer van uit dat private partijen meebetalen aan de aankoop van twee schilderen van Rembrandt. Dat betekent dat de Staat 80 miljoen euro uitgeeft aan de doeken, net als Frankrijk.

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit die Rembrandt van Rijn in 1634 schilderde. Beeld anp
De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit die Rembrandt van Rijn in 1634 schilderde.Beeld anp

Nederland kocht de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit samen met Frankrijk. Volgens de minister zijn de doeken door meerdere deskundigen getaxeerd op in totaal 160 miljoen euro.

Aanvankelijk zouden ook Nederlandse private partijen meebetalen aan de doeken, maar die zien ervan af nu het eigendom met Frankrijk wordt gedeeld. 'Ik heb de fondsen en particulieren niet aan een touwtje. Ik kan ze ook niet met juridische middelen dwingen mee te betalen', zei Bussemaker. Volgens haar kan ze hooguit een beleefd verzoek doen aan de fondsen en particulieren.

Teruggetrokken
Vorige week had minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nog gezegd dat het Rijksmuseum 12,5 miljoen euro zou bijdragen aan de aankoop. Maar het museum heeft dat bod teruggetrokken.

Het Rijksmuseum zal de kosten voor de restauratie voor zijn rekening nemen. Beide landen moeten nog over allerlei zaken nadere afspraken uitwerken, zei Bussemaker. Het is volgens haar belangrijk dat er goed samengewerkt wordt en de landen elkaar niet vanuit wantrouwen benaderen. De doeken zullen steeds gezamenlijk worden tentoongesteld, om beurten in Nederland en Frankrijk.

Veel vragen
De Eerste Kamer had veel vragen over de rommelige gang van zaken rond de aankoop van twee schilderijen. Vanwege de grote spoed van het kabinet heeft de Senaat al informeel ingestemd met de koop. Toch wilden zowel de voor- als tegenstanders dinsdag nog opheldering van de ministers Bussemaker en Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

Het kabinet kreeg vorige week de Tweede Kamer achter het voorstel, ook al was er veel irritatie bij de partijen over de gevolgde procedure. Beide doeken zouden 160 miljoen euro kosten, waarvan de helft door private partijen zou worden betaald. Uiteindelijk bleek dat ook Frankrijk de schilderijen wilde kopen en werd het een gezamenlijke aankoop.

Ruime steun
Op zich is er in de Senaat ruime steun voor de koop van de doeken, die tot nu toe in het bezit waren van de familie Rothschild. Vooral de PVV en 50PLUS zijn faliekant tegen. Ze vinden het veel te veel geld voor een kunststuk waar het merendeel van de bevolking niet op zit te wachten. 50PLUS wil excuses voor de grote haast waarmee het besluit is doorgedrukt.

De PVV vindt dat het geld beter naar de ouderenzorg kan gaan. Maar volgens de VVD is dat een verkeerd beeld. ,,Met 80 miljoen euro kun je nog geen halve dag zorg betalen. Bovendien is het geld niet weg, maar krijgen we er een mooi bezit voor terug'', zei VVD'er Frank de Grave.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden