Sportzomer van Radio 1 viel in de smaak, maar vervolg is nog onduidelijk

Luisteraars van Radio 1 waren goed te spreken over de Radio 1 Sportzomer, blijkt uit de laatste cijfers. De mix van nieuws, sport en meer muziek hield luisteraars bovendien langer aan de zender gekluisterd. Over vier jaar weer, als het aan zendermanager Laurens Borst ligt. Maar de omroepbazen moeten beslissen.

Thomas van der Kolk
null Beeld Radio 1
Beeld Radio 1

Uit cijfers van Marktonderzoekbureaus DVJ Insights en RadioCall blijkt dat tijdens de Radio 1 Sportzomer, van 8 juni tot en met 12 augustus, vijf miljoen Nederlanders op de radiozender afstemden. Dat is een miljoen luisteraars meer dan in de rest van het jaar. De waardering die de luisteraars voor de uitzendingen hadden, nam licht toe naarmate de sportzomer vorderde, van een 7,4 tijdens het EK Voetbal tot een 7,6 tijdens de Olympische Spelen. De luisteraars luisterden vooral tijdens de Olympische Spelen langer naar de zender.

Omroepdirecteuren
Luisteraars waren goed te spreken over de balans tussen nieuws en sport, zo blijkt ook uit de cijfers. Van de ondervraagden hoopt 79 procent over vier jaar weer een Radio 1 Sportzomer in deze vorm te kunnen beluisteren. Of dat ook gaat gebeuren, hangt volgens zendermanager Laurens Borst van de omroepdirecteuren af. 'Zo'n anderhalf jaar geleden presenteerde ik al een plan voor de toekomst van de zender, dat voor een groot deel overeen kwam met hoe de Radio 1 Sportzomer was georganiseerd. Maar de omroepbazen waren daar niet enthousiast over, omdat zij vreesden dat zij hun identiteit hierdoor onvoldoende konden uitdragen. En daar kan ik wel inkomen.'

Tijdens de Radio 1 sportzomer werkten alle publieke omroepen op Radio 1 samen om een mix van het sportnieuws over het EK Voetbal, de Tour de France, Wimbledon en de Olympische Spelen te verzorgen. Het overige nieuws werd hier doorheen gemixt. Daarnaast was er meer ruimte voor muziek dan normaal gesproken op de zender te horen is.

Luistercijfers
Om ook buiten grote (sport)evenementen de omroepen op deze manier te laten samenwerken, wordt volgens Borst lastig. 'Je moet het toch ophangen aan een grote gebeurtenis, en dan kom je al snel bij de sportzomer uit. Gezien de positieve reacties is het verleidelijk om het over vier jaar weer zo te doen. Maar of dat ook gebeurt, moet nog blijken. We hebben net de luistercijfers binnengekregen, en die gaan we in oktober evalueren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden