Spel is uit voor Hendrik Groen en zijn bestseller-dagboeken

Het overduidelijke pseudoniem Hendrik Groen verbergt niets meer nu NRC heeft onthuld dat de bestseller-dagboeken van de hoogbejaarde zijn geschreven door de 61-jarige Amsterdammer Peter de Smet.

Maarten Moll
null Beeld anp
Beeld anp

Tal van namen circuleerden al na de publicatie van Pogingen om iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar in juni 2014. Nadat begin dit jaar Zolang er Leven is. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar uitkwam bij Meulenhoff, werden dat er alleen maar meer.

De presentatie in Amsterdam-Noord van deel twee werd druk bezocht, maar de 'échte' Hendrik Groen maakte zich er niet bekend.

Hendrik Groen is dus niet Arnon Grunberg, Stijn Aerden, Marcel Verreck, Marcel van Roosmalen, Sylvia Witteman, Remco Campert, Nico Dijkshoorn, Carel Helder, Robert Vuijsje, A.L. Snijders, of Youp van 't Hek, om een paar opties te noemen.

Filmrechten verkocht
Hendrik Groen is Peter de Smet, een 61-jarige bibliothecaris uit Amsterdam-Noord. De eerste in zijn vak die 145.000 boeken heeft verkocht, plus de vertaalrechten aan 25 landen. En ook de filmrechten, want het is de bedoeling dat er een televisieserie komt.

De dagboeken gaan over het dagelijks leven in een niet nader genoemd bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. De boeken zijn omschreven als herkenbaar, geestig en ontroerend. Ze zijn ongekend populair in Noord vanwege die herkenbaarheid.

Roman
In het tweede dagboek onderneemt Groen ritjes per scootmobiel naar ijssalon IJskoud de beste, de Noorderbegraafplaats, zorghuis Ons Verlangen en pannenkoekenhuis Stroop. In boekhandel Van der Plas op het Buikslotermeerplein verkoopt Groen tien keer zo veel als in de Jordaan.

Naar verluidt wordt het volgende Hendrik Groen-boek een roman. De Smet wilde gisteren niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden