PlusInterview

Soy Kroon: ‘Sky gelooft net als ik in liefde’

Soy Kroon (24) hervat na een afwezigheid van vier maanden zijn rol van Sky in Mamma Mia! De acteur was even weg voor de opname van een tv-serie waarvan hij de titel vooralsnog geheim moet houden.

Arno Gelder
Soy Kroon en Jolijn Henneman zoeken en vinden elkaar in Mamma Mia! Beeld Brinkhoff/Mögenburg
Soy Kroon en Jolijn Henneman zoeken en vinden elkaar in Mamma Mia!Beeld Brinkhoff/Mögenburg

Op zijn zestiende woonde Soy Kroon moederziel alleen in Antwerpen. Hij moest en zou deel uitmaken van de amusementswereld – zijn ultieme jongensdroom, waar hij alles voor over had. “Ik heb me daar het eerste jaar verschrikkelijk alleen gevoeld. Kende er niemand. Liep vaak met muziek in mijn oren door de stad te slenteren. Of zat op een bankje mijn teksten te leren.”

Kroon ging recht op zijn doel af: hij deed auditie voor de Belgisch-Nederlandse jeugdsoapserie Galaxy Park, die van 2011 tot 2014 bij de NPO was te zien, en kreeg de rol van Diederik. Omdat er werd opgenomen in België, onder meer in de Ardennen, vestigde hij zich drie jaar in Vlaanderen.

“Ik wilde van jongs af artiest worden. Spelen, zingen, op een podium staan. Een plan B heb ik nooit gehad. Mijn moeder, die doceerde aan de theaterschool in Eindhoven, nam me vaak mee. Dan liep ik als 10-jarige in een indianenpakje rond en mocht ik soms meedoen aan repetities.

“Ze begreep mijn verlangen. ‘Dat voel je bij een kind’, zei ze. Als ik geen acteur was geworden, was het ongetwijfeld decorbouwer geweest. Of fotograaf. Of cameraman. Als ik maar creatief in en rond het theater bezig kon zijn.”

Kroons carrière is bijzonder, omdat hij geen vooropleiding heeft. “Ik ben een echte selfmade man. Soms ervaar ik dat als nadeel. Dan speel je met iemand die bepaalde technieken beheerst waar ik wel jaloers op ben. Het is ook weleens voordelig. Ik ken geen regeltjes, geen keurslijf. Mijn kracht is mijn onbevangenheid. Ik speel dikwijls op gevoel, maar ik besef dat ik nog lang niet ben uitgeleerd.”

Springerig

In Mamma Mia!, dat nog tot eind september in het Beatrix Theater in Utrecht is te zien, speelt hij de jonge Sky, ‘een beach boy die erg in liefde gelooft, dat ben ik ook’. Sky krijgt een relatie met de springerige Sophie, die in deze comedy of errors eerst moet uitzoeken wie haar echte vader is. Het verhaal is bijna vanzelfsprekend onderschikt gemaakt aan de iconische muziek van Abba.

“Het is één grote jukebox van hits, zeker in het begin moest ik daaraan wennen. Mijn rol in War Horse was heel anders. Daar moest je ook spelen op illusie met die prachtige poppen. Ik vind het fijn als het publiek zijn fantasie kan laten werken. Het hoeven niet altijd megadecors, schitterende kostuums en geoliede danspassen te zijn. Tegelijk is een musicalcomedy als Mamma Mia! ook heel pittig. Omdat de zaal van het begin af aan bruist en helemaal opgaat in de musical, moet je wel oppassen dat je niet melig wordt en lui en geroutineerd speelt. In de trant van: ach, ze staan toch wel op de banken van enthousiasme. Voor mij is deze kant van musical een heel nuttige ervaring.”

Shakespeare

Kroon benadrukt dat hij het liefst alle genres wil beproeven. “Ik zou nooit avond aan avond alleen maar Shakespeare willen spelen.” Op tv was hij te zien als Sil in Goede tijden, slechte tijden op RTL en later in dezelfde rol in de spin-off Nieuwe Tijden op het film- en serieplatform Videoland.

Met zijn vriendin Holly Mae Brood – actrice, presentatrice, danseres en zangeres – won hij vorig jaar de tv-reeks Dance Dance Dance. “Alweer zo’n geweldige ervaring. Niet zozeer die eerste plaats, maar het maandenlange gevecht. Mijn ouders zaten in de zaal, die pinkten een traantje weg.”

De afgelopen vier maanden was Kroon druk doende met de opname van een tv-dramaserie waarover hij niets mag zeggen. Wel is bekend dat de jonge acteur een rol krijgt in Goodbye, Norma Jeane, de musical over het leven en lijden van Marilyn Monroe die volgend jaar in première gaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden