PlusFilm

Sorry to Bother You: energiek, amusant en onvoorspelbaar

Sorry to Bother You is het speelfilmdebuut van Amerikaanse rapper en activist Boots Riley. Riley adresseert de tweederangspositie van zwarte mensen in Amerika, zonder daarin belerend te zijn.

Joost Broeren-Huitenga
Sorry to Bother You Beeld -
Sorry to Bother YouBeeld -

De zomerreeks Previously Unreleased in Eye sluit af met de energiekste van de serie van niet eerder in Nederland vertoonde films. De Amerikaanse rapper en activist Boots Riley maakt zeer overtuigend zijn speelfilm­debuut met Sorry to Bother You, een mengeling van de visuele inventiviteit van Michel Gondry, de surreële werelden van Terry Gilliam en de bijtende woede van Spike Lee.

De film draait om de dolende jongeman Cassius Green, alias Cash (Lakeith Stanfield). Hij is op zoek naar een manier om zijn stempel op de wereld te drukken, om iets belangrijks te doen. Zolang hij het niet gevonden heeft, rommelt hij wat aan in een baantje in een callcenter. Al snel blijkt dat hij het daar een stuk verder schopt wanneer hij, op advies van oudere collega Langston (Danny Glover), zijn ‘witte stem’ opzet.

Razendsnel beklimt hij de bedrijfsladder – zelfs het zeldzame privilege om de gouden lift te gebruiken, wordt hem in de schoot geworpen. Zijn activistische vriendin Detroit (Tessa Thompson) ziet het met lede ogen aan. Onder zijn collega’s broeit intussen een staking waarin ook Cash een kant zal moeten kiezen.

Riley lijkt voor Sorry to Bother You dezelfde tactiek toe te passen die hij als rapper en producent voor The Coup al toonde – die groep bracht in 2012 een album uit met de titel Sorry to Bother You, waarvan de songs nu de soundtrack van de film vormen. Riley durft de hete hangijzers van deze tijd beet te grijpen – Sorry to Bother You draait om de tweederangspositie van zwarte mensen in Amerika, om onderhuids en openlijk racisme, om de groeiende kloof tussen rijk en arm.

Wat hij daarover te zeggen heeft, wordt geen seconde belerend. Daarvoor is de wereld die hij neerzet simpelweg te energiek, amusant en onvoorspelbaar.

Sorry to Bother You

Regie Boots Riley
Met Lakeith Stanfield, Tessa Thompson, Danny Glover
Te zien in Filmhallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden