Songfestivalrace is nu echt begonnen

Hoewel de NPO aanstuurt op een Songfestival ‘van internationale allure’ was de ceremonie rond de bidbooks gisteren van een ouderwetse Nederlandse kneuterigheid.

Eefje Oomen
NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman met alle bidbooks Beeld ANP Kippa
NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman met alle bidbooksBeeld ANP Kippa

Organisator NPO wilde eerder deze week nog niet te veel media-aandacht voor de overhandiging van de bidbooks van kandidaatsteden Maastricht, Utrecht, Den Bosch, Rotterdam en Arnhem. Dat bleek gistermiddag zéér slecht gelukt.

Het werd gisteren, in de aula van het NPO-gebouw in Hilversum, in elk geval in één oogopslag duidelijk welke gemeenten het Eurovisie Songfestival, dat Nederland na de winst van Duncan Laurence eindelijk weer mag organiseren, écht maar dan ook écht willen binnenslepen.

Maastricht, bloedfanatiek, was met twee bussen, een band, een batterij modellen en een topzware delegatie naar Hilversum gekomen. Gouverneur Theo Bovens en burgemeester Annemarie Penn-te Strake bleven voor elke microfoon onvermoeibaar hun pr-praatje ‘intiem maar toch Europees’ afsteken.

Fietskoerier

Daar stak Utrecht, dat toch beweert het evenement met 200 miljoen kijkers te ambiëren, behoorlijk schouderophalend bij af. Geen blazers, geen gebak, geen entourage, nee, zélfs geen burgemeester Jan van Zanen, doorgaans toch niet te beroerd zich voor een camera te positioneren. De Utrechtse vrouwelijke fietskoerier die opeens het woord te midden van flitsende lampen moest doen, stamelde uit arren moede maar iets over duurzaamheid. Toen en passant ook nog eens duidelijk werd dat Utrecht het miljoenenevenement in een tent wil organiseren (de Jaarbeurs is niet hoog genoeg) ging het los op de sociale media: hoongelach plus koddige kiekjes van partytenten.

Maar of het bij de uiteindelijke keuze van de gaststad iets uitmaakt dat Den Bosch met vier modellen in creaties van Bekende Bosschenaar Addy van den Krommenacker kwam? Volgens Sietse Bakker – samen met collega Inge van de Weerd executive producer van het Songfestival – niet. “Deze presentaties zijn hartstikke leuk maar uiteindelijk gaat het maar om één ding: de inhoud van het bidbook.”

De producenten gaan de vijf bidbooks – die op de zeer uitgebreide wensenlijst van internationaal organisator European Broadcast Union over onder meer locatie, infrastructuur en beveiliging ingaan – nu eerst ‘minutieus’ bestuderen. Na een serie werkbezoeken zal in de loop van augustus het besluit vallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden