Nieuws

Songfestivalkijkers klagen online over niet meegetelde stemmen

Meerdere publieksstemmen zijn zaterdagavond bij het Eurovisie Songfestival mogelijk niet meegeteld. Via sociale media laten stemmers weten dat ze bericht kregen dat hun stem te laat was doorgekomen, terwijl die schijnbaar wel op tijd uitgebracht was.

Het Parool
Mogelijk zijn niet alle stemmen goed doorgekomen bij het Songfestival zaterdagavond. Beeld ANP
Mogelijk zijn niet alle stemmen goed doorgekomen bij het Songfestival zaterdagavond.Beeld ANP

‘Bedankt voor uw stem. Helaas is de voting al afgelopen.’ Dat bericht zouden veel mensen in Nederland gekregen hebben, nadat ze hun stem uitbrachten op hun favoriete Songfestival-artiest tijdens de finale zaterdagavond. Op sociale media laten honderden mensen weten dat ze dit bericht kregen. Ze maken zich zorgen dat hun stem niet is meegeteld.

De European Broadcasting Union (EBU), de koepel die het Eurovisie Songfestival organiseert, zegt dat er alleen in Nederland problemen waren met het uitbrengen van de stemmen. Het probleem lag bij een van de telecombedrijven, laat de EBU zondag weten in een verklaring.

“We begrepen dat er in Nederland een probleem was bij een van de Nederlandse telecombedrijven, waardoor stemmen niet op tijd door het netwerk werden verwerkt en op tijd konden worden doorgegeven. We betreuren de teleurstelling die dit heeft veroorzaakt, maar het lag buiten de macht van de EBU,” aldus de organisatie.

Tevreden

Alle stemmen die wel zijn binnengekomen zijn gecheckt en gecontroleerd, benadrukt de EBU. “En we zijn tevreden dat we een valide uitslag hebben. We vinden het mooi dat er in heel Europa zoveel is gestemd door het publiek dat graag wilde bijdragen aan het evenement.”

De winnaar, de Italiaanse rockband Måneskin, won vooral dankzij het grote aantal publieksstemmen. Frankrijk kwam tweede met het klassieke chanson van Barbara Pravi. Op de derde plek kwam de Zwitserse inzending met het sterk gezongen ijle popnummer van Gjon Tears.

De Nederlandse inzending Jeangu Macrooy eindigde op de 23ste plek. Het lied kreeg wel punten van de vakjury, maar het publiek kende de bijdrage van Macrooy nul punten toe.

Zanger neemt drugstest

Naast klachten over stemgedrag heeft de EBU zich in de nasleep van het Eurovisie Songfestival ook moeten buigen over een andere zaak die door gebruikers van sociale media is geagendeerd: het vermeende drugsgebruik van de Damiano David, de zanger van de winnende Italiaanse act.

De koepelorganisatie liet zondag weten dat David vrijwillig een drugstest zal ondergaan, nadat hij op sociale media herhaaldelijk beschuldigd werd van drugsgebruik tijdens het Songfestival. Op beelden is te zien dat David iets doet wat op een ‘snuivende beweging' lijkt, maar de zanger ontkende onmiddellijk na de uitzending ooit cocaïne te hebben gebruikt en zei zo snel mogelijk een drugstest te willen ondergaan.

Volgens de zanger snoof hij geen verdovende middelen, maar keek hij alleen naar beneden omdat er een gas was omgevallen. De EBU laat weten dat er inderdaad een gebroken glas is gevonden en dat de vaak nog verder onderzocht wordt.

Macrooy geprezen om om ‘Black Lives Matter-moment’

Hoewel de Nederlandse Jeangu Macrooy maar als 23ste eindigde, wordt het optreden door de Amerikaanse krant The New York Times geprezen als een ‘Black Lives Matter-moment’. De recensent in kwestie noemt het 'geweldig' dat Macrooy koost voor een lied met Surinaamse elementen.

Zijn nummer Birth of a New Age heeft zinnen in Sranantongo, een veelgesproken Surinaamse creooltaal. De taal ontstond tijdens de slavernijperiode en was lang verboden in het land. De tekst van het lied verwijst expliciet naar de veerkracht van mensen van kleur. In de clip worden daarbij rituelen uitgevoerd die bij winti horen, een traditionele Afro-Surinaamse religie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden