'Sommige staten mislukken met een klap, maar de meeste doen dat met een zucht'

Het leven kan op veel plaatsen van deze wereld slecht zijn, maar Somalië prijkt bovenaan de lijst van landen waar mensen een uitzichtloos, ellendig bestaan leiden. Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy heeft vandaag voor de achtste keer de Failed States Index gepubliceerd, de lijst van de zestig meest mislukte staten ter wereld, die met hulp van het onderzoeksinstituut Fund for Peace is samengesteld.

Screenshot van de website van Foreign Policy Beeld
Screenshot van de website van Foreign Policy

De rest van de top tien bestaat uit de Democratische Republiek Congo, Soedan, Tsjaad, Zimbabwe, Afghanistan, Haïti, Jemen, Irak en de Centraal Afrikaanse Republiek. Nederland komt op de lijst niet voor, maar in een graphic is te zien dat we op de 167ste plek zouden eindigen, in het kleine, selecte groepje van 'meest stabiel', waartoe bijvoorbeeld ook Duitsland, maar niet Frankrijk behoort (dat is 'gewoon' stabiel).

Zaken die 'gemeten' worden, zijn onder anderen intern geweld, demografische druk, ongelijkheid, armoede, mensenrechten en legitimiteit van de staat.

De index wordt begeleid door een aantal grote verhalen, waarin het probleem van falende staten uiteen wordt gezet. 'Sommige landen falen spectaculair', schrijft Foreign Policy, 'met de ineenstorting van alle staatsinstellingen, zoals in Afghanistan gebeurde nadat de Sovjet-Unie zich uit het land had teruggetrokken en president Mohammed Najibullah aan een lantaarnpaal werd opgehangen. (...)'

'De meeste landen vallen echter niet met een klap uit elkaar, maar met een zucht. Ze falen niet in een explosie van oorlog en geweld, maar doordat ze totaal niet in staat zijn hun potentie te gebruiken, waardoor hun bevolking is veroordeeld tot een leven vol armoede.'

De mislukte staten worstelen niet per se met dezelfde problemen, maar ze hebben een ding gemeen: een miserabele kwaliteit van leven voor de inwoners. Als je een en ander afzet tegen de cijfers uit de Verenigde Staten, wordt de betekenis van het woord 'falen' op trieste wijze duidelijk.

Zo is het gemiddelde bruto jaarinkomen in de VS 47.153 dollar, terwijl het onbekend is wat er gemiddeld in Somalië wordt verdiend. Een jaarinkomen in Congo bedraagt 199 dollar, en in Soedan 1425 dollar. Het aantal internetgebruikers per 100 inwoners: in de VS zijn dat er 74, in zowel Somalië als Congo is dat er 1 en het aantal in Soedan is onbekend. De levensverwachting in de VS is 78 jaar, in Somalië is dat 51, in Congo 48 en Soedan 61.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden