Update

'Snowden heeft Rusland om asiel gevraagd'

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft Rusland om politiek asiel gevraagd. Dat meldde een ingewijde bij de Russische immigratiedienst maandag. De Russische president Vladimir Poetin had eerder maandag gezegd dat Rusland Snowden nooit zal uitleveren, mits hij stopt met 'zijn werk dat erop gericht is onze Amerikaanse partner te schaden'.

Snowden verblijft in de transferzone van het vliegveld van Moskou sinds hij een week geleden van Hongkong naar Rusland reisde. Van daaruit heeft hij aan in totaal 15 landen asiel gevraagd, aldus een Russische bron. Het zou gaan om een 'wanhopige daad' nu Snowden er niet meer zeker van is dat hij asiel krijgt in Ecuador.

De Amerikaanse president Barack Obama op zijn beurt heeft maandag beloofd Europa een verklaring te geven voor het bespioneren van Europese staatsburgers. 'We zullen onze bondgenoten adequaat informeren', aldus Obama.

Grote Europese landen hebben verbolgen gereageerd op nieuwe berichten over spionageactiviteiten van de Verenigde Staten. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel had zondag gemeld dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de EU bespioneert in Washington, New York en Brussel. Dit zou blijken uit geheime documenten, die afkomstig zouden zijn van Snowden.

De Franse president François Hollande eiste maandag dat de VS het bespioneren van EU-diplomaten onmiddellijk staken. 'Wij eisen dat het onmiddellijk ophoudt', zei Hollande tijdens een werkbezoek aan de Franse gemeente Lorient. 'We kunnen zulk gedrag tussen partners en bondgenoten niet accepteren.'

Hollande zei dat als de afluisterpraktijken waar zijn, die een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de VS bedreigen. Het begin van de onderhandelingen over het pact staat gepland voor 8 juli. Hollande zei dat er geen onderhandelingen kunnen plaatsvinden zonder garanties dat het spioneren onmiddellijk stopt.

Ook de Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel heeft haar zorgen over de spionageactiviteiten overgebracht aan het Witte Huis en neemt de onthullingen zeer serieus. Duitsland vindt de spionagepraktijken eveneens 'onacceptabel tussen partners en bondgenoten', zei een regeringswoordvoerder maandag. 'We leven niet meer in de Koude Oorlog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden