PlusVoor alle leeftijden

Sneeuwwitje in de 21ste eeuw: eerst samenwonen, dan pas dat sprookjeshuwelijk

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Sneeuwwit van Daan Remmerts de Vries en Mark Janssen (Volt, €18,99).

Joukje Akveld
null Beeld Mark Janssen
Beeld Mark Janssen

Wie zijn deze makers?

Daan Remmerts de Vries is schrijver en illustrator van een van de eigenzinnigste oeuvres in de Nederlandse kinderliteratuur. Hij won twee Gouden Griffels en afgelopen jaar werd zijn schrijverschap bekroond met de Theo Thijssenprijs. ‘Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht,’ aldus het juryrapport.

Veel-tekenaar Mark Janssen maakte enkele jaren geleden de overstap naar eigen prentenboeken en wordt sindsdien omhelsd door pers en publiek. Eerder maakte het duo een swingende bewerking van Rudyard Kiplings The Jungle Book.

En nu verschijnt volgende week hun interpretatie van Grimms beroemde sprookje.

Bij Remmerts de Vries is Sneeuwwitje een lief, maar wat onnozel meisje, zijn de dwergen aandoenlijk kinderlijk en heet de prins gewoon Sander. Sneeuwwitje gaat eerst een tijdje met hem samenwonen voor ze zich in een sprookjeshuwelijk stort. Na Wim Hofmans Zwart als inkt (1998) is het voor het eerst dat een Nederlandse auteur dit sprookje uitbouwt tot een geheel boek. Was Hofmans bewerking duister met een omineus slot, Remmerts de Vries’ vertelling is aardser en de toon is opgewekt – er wordt veel gegrinnikt en geschaterd.

Klinkt vrolijk.

Absoluut. Remmerts de Vries is sterk in ‘ensembleboeken’ met veel personages die hij elk een eigen geluid geeft. En hij weet goed raad met sprookjeswezens. Dankzij de dwergen klinkt in Sneeuwwit een humoristisch koor van kibbelende en kwebbelende stemmetjes. Diepgang is er ook. Het boek bevat verwijzingen naar De Odyssee en The Picture of Dorian Gray (ook Sneeuwwitjes kwaadaardige stiefmoeder wordt uiterlijk niet ouder). Bovendien ontwikkelt Sneeuwwitje zich gaandeweg tot een evenwichtig, volwassen persoon: Sneeuwwit. Net als Annet Schaap in haar sprookjesbewerking De meisjes deed, maakt Remmerts de Vries van zijn hoofdpersoon een écht meisje. Zo is Sneeuwwit klassiek met een moderne twist.

En de illustraties?

Er is een prachtige tekening van een dwerg op zijn knietjes aan tafel. En weleens kotsende dwergen gezien? Sneeuwwitje blijkt aanvankelijk een matige kok. Mark Janssen maakte er een heerlijk smerig en tóch sfeervol plaatje van.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden