Nieuws

Slot van Karlijn Kistemakers twaalfdelige Missie Márquez is in één camerabeweging opgenomen

Karlijn Kistemaker maakte een twaalfdelige theatrale vertaling van de wereldberoemde roman Honderd jaar eenzaamheid van de Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Márquez. Donderdag 7 april vertoont de VPRO Missie Márquez: Op weg naar het einde.

Marjolijn de Cocq
Artistiek leider Karlijn Kistemaker. Beeld VPRO
Artistiek leider Karlijn Kistemaker.Beeld VPRO

Kistemakers oudoom Kees was de eerste Nederlandse vertaler van Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Márquez en liet haar de royalty’s na. Ze maakte van de roman een twaalfdelige theatrale vertaling. De eerste negen delen van haar persoonlijke queeste Missie Márquez, opgedeeld in drie voorstellingen, werden gespeeld in theaters of op locatie.

Kistemaker (1986) is artistiek leider van Kompagnie Kistemaker, een interdisciplinair theatergezelschap dat met haar projecten menselijke onmacht blootlegt en een nieuwe, magische werkelijkheid wil tonen met spel, film, muziek, literatuur, voordracht en theater. In 2019 won Kompagnie Kistemaker de BNG Bank Theaterprijs voor Missie Márquez In Colombia (delen 7, 8 & 9)

Longtake

In het slotstuk van het project zoekt Karlijn naar de verborgen betekenis van het boek. Missie Márquez: Op weg naar het einde (delen 10, 11 & 12) is een film die in één camerabeweging opgenomen is, een longtake. Daarvoor werkte ze samen met filmregisseur Ivo van Aart.

Kistemaker verschijnt in de film op een confronterende prijsuitreiking. Uit het veld geslagen en opgescheept met een mopperende cheque verliest ze het boek en verdwaalt ze in haar eigen verhaal. Dan ontvangt ze middenin een storm een ansichtkaart, die haar de weg wijst naar de caravan waarin Kees Honderd jaar eenzaamheid vertaalde.

De film werd in 2021 bekroond met Joop Mulder Erkenningsprijs. De jury prees de speelsheid en compromisloosheid van Missie Márquez: ‘De flexibiliteit en veerkracht spatte van het doek. De manier waarop de film zowel de ernstige context van de coronacrisis als de lichtheid die de film met zich meebrengt in één gebaar weet mee te nemen, is heel bijzonder.’

Missie Márquez: Op weg naar het einde, donderdag 7 april, 22:30 uur, VPRO, NPO 2 Extra

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden