Recensie

Slot aan de brug, sleutel in het water: onze eigen pont d'amour (***)

Tegenwoordig heeft elke populaire stad zijn eigen liefdesbrug. Hangsloten aan de Staalmeestersbrug als symbool voor de eeuwige liefde. Totdat de gemeente ze weghaalt natuurlijk.

Mark Moorman
Toeristen hangen hangslotjes met romantische boodschappen aan de brug. De sleutel wordt in het water gegooid. Beeld Rink Hof
Toeristen hangen hangslotjes met romantische boodschappen aan de brug. De sleutel wordt in het water gegooid.Beeld Rink Hof

Misschien is het omdat de liefde van zichzelf fragiel is, dat we de symbolen ervan zo zwaar aanzetten. Met goud en diamant geven we de liefde eeuwigheidswaarde, we kerven onze liefdesbetuigingen in (levend) hout en de laatste jaren lijken we te zijn geobsedeerd door hangsloten. Het is een symbool dat meer aan Blauwbaard dan aan l'amour doet denken, maar het komt met een ritueel waar steeds meer stelletjes waarde aan hechten.

Het is een beetje onduidelijk waar de rage met de hangsloten is begonnen, maar de consensus is dat het de schuld van de Italianen is. Het zou een recente Italiaanse gewoonte zijn die voor het eerst wordt beschreven in de populaire roman Ho voglia di te (2,5 miljoen jeugdige lezers) van de Italiaanse auteur Federico Moccia (2006).

Zijn protagonisten bevestigen een 'liefdesslot' aan de Ponte Milvio in Rome. Het voorbeeld werd nagevolgd - onder anderen door duizenden toeristen. De brug uit de tweede eeuw werd er zelfs door bedreigd en in 2007 werd deze gewoonte verboden, althans op de Ponte Milvio.

Tegenwoordig heeft elke populaire stad zijn eigen liefdesbrug. De bekendste is de Pont des Arts in Parijs, bij het Louvre. De gietijzeren wandelbrug, 155 meter lang, op één van de fotogeniekste plekken van Parijs, bezwijkt haast onder het gewicht van de liefdessloten.

Veel van die sloten zijn gegraveerd met de namen of initialen van het liefdespaar - en na bevestiging aan het hek is het de bedoeling dat de sleutel de Seine ingaat. Voor eeuwig bij elkaar - totdat de burgemeester van het 6e arrondissement de sloten laat verwijderen, althans.

Slijptol
In Amsterdam is de Staalmeestersbrug over de Groenburgwal, bij de Staalstraat, onze eigen pont d'amour. Aan de kettingen van de oude ophaalbrug hebben zich hele kluwens met hangsloten verzameld. Er wordt wel eens een boze Amsterdammer met een slijptol gesignaleerd, maar de kracht van de liefde weegt zwaarder.

Sommige sloten zijn door een verliefde klauteraar hoog in de brug gehangen, maar de meeste hangen bij elkaar, als een merkwaardig wespennest. De meeste sloten hebben een tekst, sommige met stift, sommige speciaal gegraveerd. 'Mette hartje Oyvind'. 'I hartje Lotte'. 'Een tekst in het Russisch'. '25 yrs of live'. Het is een populaire plek voor toeristen. Vanaf de brug heb je één van de mooiste gezichten op Amsterdam, ooit vastgelegd door Claude Monet: de Zuiderkerk aan het eind van de Groenburgwal. Bovendien gaat de langeafstandsfietsroute van Amsterdam naar Brussel, de Stedenroute, over deze brug heen.

Cadeauwinkel
Op de hoek, tegenover de brug, is de cadeauwinkel Shop de Ville. Sandra, achter de toonbank, meldt dat er steeds meer vraag naar hangsloten kwam en in plaats van doorverwijzen naar het Waterlooplein besloten ze zelf hangsloten in het assortiment op te nemen. Gewone, kleine metalen hangsloten voor €4,95. En sinds kort verkopen ze ook een lijn speciale, romantische, hangsloten, speciaal voor de pont d'amour gemaakt. In felle kleuren en met een gegraveerd hart, €12,95: er is een markt voor. Bescheiden prijs voor eeuwige liefde. De gemeente laat de brug voorlopig met rust: een woordvoerder meldt dat de sloten er wel vanaf moeten bij groot onderhoud, maar die staat nog niet in de planning voor de Staalmeestersbrug.

Even naast de brug staat het metalen kastje van de brugwachter, afgesloten met een hangslot - het enige functionele slot op de hele brug. Het slot doet trouw, niet verblind door liefde, zijn werk. Het heeft natuurlijk nergens om gevraagd, maar misschien vormt dit hangslot wel een klein monumentje voor de alleenstaande Amsterdammer.

Wat: Staalmeestersbrug
Waar: Staalstraat/Groenburgwal
Waarom: Hangslotenrage

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden