PlusTheater

Sisi Boy is een warm pleidooi voor jezelf zijn

Hans Smit
null Beeld Bas de Brouwer
Beeld Bas de Brouwer

Niemand kan zo snel schilderen als Steef de Jong. Een enkele streep met de kwast verandert bij hem in no time in een compleet Oostenrijks berglandschap met kasteel of in een weelderige paleistuin, zonder dat er op het podium één druppel natte verf aan te pas komt. De theatermaker uit Haarlem schept zijn ontwapenende universum door het slim uitvouwen van beschilderd karton en met massa’s plakband.

Het leverde fraaie voorstellingen met anderen op zoals de Modern Art Revue met Alex Klaasen en Orfeo met Marieke Hopman, en solo’s waar de wereld van de operette nooit ver weg is, zoals Ludwig en Straussvogel. Ook in Sisi Boy staat hij er alleen voor.

Het vouw- en plakwerk voor deze voorstelling dateert grotendeels van twee jaar geleden, want toen al stond De Jong met een gelijknamige voorstelling op reizend theaterfestival De Parade.

Sisi Boy is zijn meest persoonlijke voorstelling, wat waarschijnlijk verklaart waarom hij hem nu voor een groter publiek wil hernemen, want inhoudelijk zijn de verschillen te verwaarlozen. In Sisi Boy lopen de werelden van kunstacademiestudent De Jong en die van zijn inspiratiebron, Keizerin Elizabeth van Oostenrijk (‘Sisi’) subtiel door elkaar.

Zo wordt lijn 80 naar zijn huis in Zandvoort een koets en verlooft ook hij zich met een keizer. Op den duur vindt het personage van Elizabeth die verheerlijking welletjes, haar leven was geen sprookje en ‘Ik haatte bals!’

Haar jammerklachten gaan wat lang door, maar De Jong prikt wel adequaat de zeepbel door. Mooi is de scène waarin hij de Sisi-jurk aantrekt die hij ooit op de academie maakte van een stoel. Zijn docente dacht dat hij een meisje was (‘She did a wonderful job!’) en eigenlijk vond hij dat wel prima. ‘I’m a Sisi Boy!’ zingt hij met overtuiging. Sisi Boy is een warm pleidooi voor jezelf zijn.

Theater
Sisi Boy
Door Steef de Jong
Gezien 31/1 Toneelschuur Haarlem
Te zien 12/3 Amstelveen, 17/3 t/m 4/4
Bellevue

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden