Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land

Sinterklaas is weer in het land. De goedheiligman arriveerde zaterdagmiddag met zijn pieten in het Friese Dokkum.

De Goedheiligman heeft zaterdag in Dokkum voet gezet op Nederlandse bodem.Beeld ANP

Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel, waar de stad onder valt, heette het gezelschap welkom in het bijzijn van duizenden kinderen.

De aankomst was rechtstreeks te zien op televisie bij NPO Zapp tijdens een extra lange aflevering van het Sinterklaasjournaal. Dat bouwde de spanning afgelopen week flink op rond het uiterlijk van de pieten.

Vrijdag waren ze voor het eerst te zien. Een witte en een zwarte piet verschenen in beeld. Aan boord van de boot waren zaterdag vooral zwarte pieten te zien. Ook waren er pieten met roetvegen.

Naar de intocht kwamen zo'n 15.000 bezoekers. Een stuk minder dan de verwachte 25.000. De burgemeester vermoedt dat het slechte weer daarvan de oorzaak is.

Morgen reist de Goedheiligman met zijn gevolg door naar Amsterdam, waar hij vanaf 10.00 uur wordt welkom geheten.

Protest tegen Zwarte Piet
De landelijke intocht ging ook dit jaar weer gepaard met protest.

Leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet wilden demonstreren in Dokkum, maar nadat ze op de snelweg A7 waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet, verbood de locoburgemeester van de gemeente Dongeradeel, die eerder toestemming had verleend, de demonstratie alsnog.

"Het is een schande. Relschoppers hebben het met behulp van het systeem voor elkaar gekregen dat het recht om te demonstreren in dit land de nek wordt omgedraaid", zei woordvoerder Jerry Afriyie. "Het witte geweld loont."

Na de blokkade kregen de bussen politiebegeleiding. Volgens Afriyie is er toen opzettelijk te langzaam gereden. "Toen bleek het ineens te gevaarlijk om ons nog naar de demonstratieplek te brengen. Er was absoluut opzet in het spel. We willen vreedzaam demonstreren, maar voor de zesde keer zijn we nu tegengehouden. Maar we zullen zeker niet stoppen.''

Reactie burgemeester
De politie verwachtte dat er nog meer blokkades zouden worden opgeworpen op de snelweg naar Dokkum, waar actievoerders eerder op de dag werden tegengehouden. Ook waren er signalen dat er in de Friese stad mensen waren die contact hadden met de blokkeerders, reageert burgemeester Waanders .

Daardoor was er volgens haar vrees voor "ernstige wanordelijkheden'' en kon de gemeente niet anders dan de vooraf geplande demonstratie tegen Zwarte Piet verbieden.

Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure.Beeld ANP

In beeld: Sinterklaas komt aan in Dokkum:

Beeld ANP
Beeld ANP
Beeld ANP
Beeld ANP
Beeld ANP
Beeld ANP

Sinterklaas in Amsterdam en omstreken

Zondag maakt de Goedheiligman zijn officiële opwachting in Amsterdam. Vanaf 10.00 uur is het feest in de binnenstad. Bekijk hier de route en volg het laatste nieuws over onze eigen intocht.

Het hele weekend zijn er bovendien intochten in andere delen van Amsterdam en in de omgeving van de stad. Zie hier waar Sinterklaas allemaal aankomt.

Bij de officiële intocht in Amsterdam op zondag zien de Pieten eruit als 16e eeuwse Spaanse edellieden met roetvegen. Maar welk type Piet tref je bij de andere intochten in en rondom de stad? De Grote Pietwijzer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden