PlusTen Slotte

Singer-songwriter John Prine (1946-2020) had geen grote woorden nodig

Singer-songwriter John Prine is dinsdag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De 73-jarige Amerikaan werd bewonderd door collega’s als Johnny Cash en Bob Dylan.

Singer-songwriter John Prine tijdens een optreden bij de Songwriters Hall Of Fame Gala in het New York Marriott Marquis in 2019.  Beeld AFP
Singer-songwriter John Prine tijdens een optreden bij de Songwriters Hall Of Fame Gala in het New York Marriott Marquis in 2019.Beeld AFP

Na een lange afwezigheid in Nederland trad John Prine op in Paradiso in 2018. Het was een legendarisch goed concert, volgens iedereen die erbij was. Deze zomer zou hij weer in Paradiso staan. Maar hetzelfde virus dat het doorgaan van dat concert onzeker maakte, kostte de Amerikaan het leven. Dinsdag overleed Prine, die tweemaal kanker wist te overleven, aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Hij was 73 jaar oud.

De bekendste Amerikaanse singer-songwriter was Prine niet, maar de man in wiens muziek country en folk naadloos in elkaar overliepen, had over de hele wereld trouwe fans en was invloedrijk onder collega’s. Bob Dylan, Kris Kristofferson en Johny Cash bewonderden hem, maar ook jongere singer-songwriters als Jason Isbell en Nederlander Tim Knol werden door hem beïnvloed.

Wat zijn werk vooral kenmerkt is de eenvoud ervan. Grote woorden gebruikte Prine niet in zijn teksten en aan de basisakkoorden op zijn gitaar had hij genoeg. Maar zijn songs over meestal doodgewone mensen hadden een enorme zeggingskracht. Er sprak een grote maatschappelijke betrokkenheid uit zijn werk, maar een grappenmaker was de man met het olijke hoofd ook, zeker op het podium.

Postbode

John Prine had een even eenvoudige achtergrond als de meeste karakters in zijn songs. In een suburb van Chicago groeide hij op in een arbeidersmilieu. Thuis werd geluisterd naar countryzangers als Hank Williams en Jimmie Rodgers. Na de middelbare school werkte Prine lang als postbode. In 1966 werd hij opgeroepen voor het Amerikaanse leger en gestationeerd in Duitsland, waarmee de verschrikkingen van de Vietnamoorlog hem bespaard bleven.

Evengoed beschreef John Prine in Sam Stone, een van zijn bekendste songs, overtuigend het tragische lot van een Vietnamveteraan, die na thuiskomst verslaafd raakt aan de harddrugs. ‘There’s a hole in daddy’s arm where all the money goes /Jesus Christ died for nothin’ I suppose.’ Een zin uit het nummer die menig Prine-fan uit zijn hoofd kent.

Sam Stone stond op John Prine’s titelloze debuutalbum dat verscheen in 1971. De plaat was de start van een rijk en evenwichtig oeuvre, waarvoor hij begin 2020 bij de Grammy’s werd onderscheiden met een Lifetime Achievement Award. Bonnie Raitt voerde bij die gelegenheid Angel from Montgomery uit, een Prine-song die ze in 1974 al eens coverde op een van haar eigen albums. Uitzonderlijk was dat laatste niet; nummers van Prine werden gecoverd door tientallen artiesten uit de meest uiteenlopende genres, van R.E.M. tot John Denver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden