Simpel foto-idee groeit uit tot internetfenomeen

Een goed idee blinkt uit in eenvoud. Dat bewijst de Canadees Taylor Jones uit Canada maar weer eens met zijn internetsite waarop hij oude foto's tot leven laat komen.

null Beeld

De 21-jarige Taylor zat wat te rommelen in een doos met oude familiefoto's, toen hij op een beeld van zijn jongere broer, zittend aan de keukentafel, stuitte. Hij keek op en zag dat dezelfde stoel nog steeds voor hem stond. Hij tilde de foto iets omhoog zodat deze precies dezelfde plaats invulde.

En toen viel het kwartje. Een geweldig idee was geboren. Taylor begon op internet aan een fotosite die in korte tijd uitgroeide tot een internetfenomeen. Inmiddels heeft hij ook een opdracht voor het maken van een boek op zak.

Gekkenhuis
'De laatste maand is het een gekkenhuis. Ik kan het nauwelijks allemaal bijhouden', zegt Taylor in The Independent. Zijn idee was even simpel als aanstekelijk: neem een oude foto, of maak daarvan een afbeelding, houd die op de plaats waar hij in eerste instantie werd genomen, maak daar weer een foto van en zet deze online. Het resultaat lijkt op een magisch doorkijkje naar het verleden, gevuld met nostalgie.

In een maand groeide Taylors website DearPhotograph.com uit van een starters-blog naar een site met meer dan 3,5 miljoen hits en een legertje fans. Per dag wordt de site aangevuld met dertig nieuwe foto's. Materiaal komt van fans uit de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Brazilië en Australië. Elke dag wordt Taylor wakker met een verse voorraad foto's van mensen die hun oude familiealbum hebben afgestoft en dit nieuw leven in blazen.

De populairste foto op de site laat een oude man zien kijkend naar een bankje. Op de oude foto staat hetzelfde bankje met daarop dezelfde man en naast hem zijn lachende vrouw. Het bijschrift luidt: 'Lieve foto, dank je voor alles dat we hebben gedeeld.'

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden