PlusInterview

Sierd de Vos roept ‘koekoek!’ en ‘ratata’ in Fifa

Zestien miljoen teksten in honderd dagen, anderhalf jaar geheimhouding. Sierd de Vos en Jeroen Grueter zijn nu openlijk de nieuwe stemmen van Fifa 20.

Mark den Blanken
Sierd de Vos gaat in Fifa 20 keer op keer op vol volume.
 Beeld Ben de Graaf
Sierd de Vos gaat in Fifa 20 keer op keer op vol volume.Beeld Ben de Graaf

Geregeld schalt de stem van Evert ten Napel door het huis van voetbalcommentator Sierd de Vos. Zijn zoont Kyrill (13) speelt dan het spel Fifa 19 met een vriend online. “Mag Evert wat zachter,” vraagt zijn vader dan. Komend jaar kan dat niet meer, dan wordt het: “Mag papa wat zachter?”

Sierd de Vos (59) mocht zondag na anderhalf jaar verplicht zwijgen eindelijk bekendmaken dat hij de nieuwe hoofdcommentator is van Fifa 20, een populair voetbalspel voor de pc, Play­station 4, Nintendo Switch en Xbox One. Verslaggever De Vos krijgt NOS-commentator Jeroen Grueter (50) naast zich. Zij vervangen Evert ten Napel en Youri Mulder, die de klus veertien jaar lang hebben gedaan.

Al jaren voeren fans via petities, sites en sociale media actie voor De Vos, commentator van Ziggo Sport en uitgegroeid tot een cultheld. Hij geeft restauranttips en is befaamd wegens uitroepen als ‘koekoek!’ wanneer bijvoorbeeld Lionel Messi weer iemand door de benen speelt. “Dat ik dit nu word, is dus ook een beloning voor die fans,” zegt De Vos.

Het verzoek van spelontwikkelaar EA Sports kwam anderhalf jaar geleden. Het proces via tussenpersonen noemt De Vos grappend ‘een James Bondfilm’. Die geheimzinnigheid heeft te maken met grote financiële belangen en onwennigheid: Nederland is het eerste land waar commentatoren worden vervangen.

Persoonlijke band

Zijn co-commentator Grueter kent De Vos al jaren. “Ik heb met veel collega’s een goede band, maar met Jeroen toevallig ook een persoonlijke.” De twee accepteerden een klus waarvoor ze, naast hun gewone werk, honderd dagen moesten inspreken. “Alles wat Evert en Youri de afgelopen veertien jaar als basis hebben ingesproken, moest opnieuw. Namen, spelsituaties, inleidingen, doelpunten en ga zo maar door. Het gaat om zestien miljoen teksten.”

De Vos beschrijft het inspreken voor Fifa 20 als een aanslag op zijn stembanden. “Waar je normaal maar zes keer per wedstrijd je stem op vol volume gebruikt, vanwege een geweldige actie of een goal, moest dat nu wel zestig keer per dag.” Gelukkig was de verzorging in orde. “Elke ochtend maakte ‘zuster’ Jeroen voor ons samen een gemberthee.” Bovendien kwam er hulp uit onverwachte hoek: goede vriend René Froger adviseerde hem zangerssiroop, een middel dat hij zelf ook gebruikt bij heesheid.

De Vos offerde een jaar van zijn leven op voor de klus die behalve lucratief ook prestigieus is. “Als je als commentator bij FC Barcelona tegen Real Madrid op de tribune zit, dan is je collega uit Engeland ook diegene die de Engelse Fifa-versie heeft ingesproken. Daarnaast zit die van Italië en daarnaast die van Frankrijk, et cetera.”

Róóód

De Vos laat op zijn telefoon wat fragmenten horen. Het beheerste, redelijk milde commentaar van Ten Napel uit de vorige versies van het spel staat in schril contrast met wat De Vos laat horen. Zijn gevleugelde uitspraak ‘koekoek!’ zit meermaals in het spel. “Maar ook ratata,” zegt hij met enige trots. De Vos zingt zelfs. “Ik weet niet zeker of dit het spel heeft gehaald, maar ik heb het nummer Rood van Marco Borsato ingezongen voor als een speler rood krijgt.” De Vos schraapt zijn keel en zingt: “En dat is róóód.”

Voor de liefhebbers van het persoonlijk getinte commentaar van El Sierd: zijn restauranttips zitten in het spel. Bijvoorbeeld in het commentaar bij zijn persoonlijke favoriete club Atlético Madrid. De Vos raadt gamers dan ook aan met die ploeg te spelen. “Dan krijg je echt wat bijzonders.”

Dat De Vos het volume van Ten Napel in zijn eigen huiskamer regelmatig lager moet zetten, is geen belemmering voor het onderlinge contact. Afgelopen week gingen Grueter en De Vos uit eten met hun voorgangers Ten Napel en Mulder, als afscheid van een tijdperk.

’Ik heb even gas teruggenomen’

Jeroen Grueter (50) werd eerder gevraagd om Fifa in te spreken. Hij liet het toen over aan Evert ten Napel. “Daar heb ik nog weleens spijt van gehad toen ik zag hoe groot het spel werd.” Na het tweede verzoek twijfelden hij en de NOS niet. “Ik ben heel blij dat mijn werkgever meewerkte. Zij begrepen gelukkig dat we hiermee ook de aansluiting met het jonge publiek bereiken, dat niet op zondag met het bord op schoot naar Studio Sport kijkt.”

Na het gezamenlijk inspreken van de zestien miljoen teksten in honderd opnamedagen, zat Grueter er doorheen. “Ik heb even wat gas teruggenomen. De Nations League heb ik nog gedaan, maar het WK voetbal bij de vrouwen heb ik laten lopen. Even zomerstop, ja.” Als volgende week de WK zwemmen beginnen in het Zuid-Koreaanse Gwangju, is hij weer te horen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden