Plus

Sieradenontwerper Rodrigo Otazu vindt zichzelf opnieuw uit

Sieradenmerk Mister O betekent de wederopstanding van Rodrigo Otazu. Hoe de flamboyante Argentijn het doet, geen idee, maar hij flikt het. Deze week kreeg hij al een appje van de assistent van Oprah.

Fiona Hering
Rodrigo Otazu maakte nog een tijd furore als zanger in Argentinië, daarna nam hij een break van zichzelf. Beeld Renate Beense
Rodrigo Otazu maakte nog een tijd furore als zanger in Argentinië, daarna nam hij een break van zichzelf.Beeld Renate Beense

In het appartement van Rodrigo Otazu in de Kerkstraat lacht een zwart-witfoto van Madonna, van vloer tot plafond, gemaakt door Mario Testino, je toe. Het kroontje dat ze draagt, maakte hij voor de zangeres in opdracht van modehuis Versace.

De Argentijn woonde vijftien jaar met echtgenoot Frank in dit appartement. "Happy years, vind ik, maar Frank denkt er anders over. Laatst vertelde hij me nog dat hij zich níets leuks meer herinnert van onze periode samen."

Otazu moet er hard om lachen. Ze zijn wel vrienden gebleven, en vandaag de dag is hij sowieso een ander mens. Daar ging een hoop ellende aan vooraf. En nee, geen faillissement, dat zijn roddels. "Noem me een slet en ik zal het beamen, maar ik accepteer geen onwaarheden."

Britney en Nicki Minaj
Rodrigo Otazu was de eerste die in 1994 zijn opvallende, kleurrijke en glinsterende kettingen, echte Latinbling, desnoods last minute per taxi naar BN'ers stuurde als hij ze aan de telefoon had en hoorde dat ze op het punt stonden om naar een feest te gaan. Zijn voor die tijd ongekend enthousiaste pr-strategie wierp haar vruchten af. Otazu was op elk feestje in blinkend wit pak te vinden om te netwerken.

"Iedereen droeg mijn sieraden," zegt hij. En niet alleen in Nederland. De lijst van celebrity's is lang. Britney Spears, Nicki Minaj, Lady Gaga en de Britse excentrieke Daphne Guinness droegen zijn werk geregeld. Samenwerkingen met Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier en Christian Lacroix volgden. Hij had zes jaar lang een lijn bij Gassan Diamonds.

De weg naar het succes was pijnlijk geweest. Op zijn dertiende vertelde hij zijn ouders dat hij homo was en verliefd. "In Argentinië verpest dat, ja nu nog, elk vooruitzicht op een goede toekomst. Op mijn vijftiende was ik niet meer welkom thuis. Ik heb nog een tijd op straat geslapen, onder een watercontainer."

Zijn moeder, een tv-persoonlijkheid met wie hij een goede band heeft, kon niets tegen de situatie inbrengen. Zijn twee broers haalden hun schouders op. "In het huis van een macho bepaalt één iemand wat er gebeurt."

Hij is er een overlever door geworden, zegt hij. Met vijftig dollar op zak vertrok hij naar Sidney, waar hij illegaal zelfgemaakte sieraden op stranden verkocht. "Tot ik genoeg kreeg van het rennen voor de politie." Via via leerde hij de juiste mensen kennen, wat uiteindelijk leidde tot zijn sieraden op de cover van de Australische Vogue.

In 1994 kwam hij naar Amsterdam, 'omdat jullie de beste blondjes hebben'. De eerste die zijn deur voor hem opende was couturier Frans Molenaar. Otazu mocht sieraden en headpieces ontwerpen voor zijn show. De komende jaren zou hij heen en weer reizen tussen zijn huizen in New York en Amsterdam. Getuige de vele selfies met de groten uit de entertainmentbusiness ging het hem goed.

Sex and the City
Tien jaar geleden, 'net voor Obama president werd', ging het mis. De wereldeconomie stortte in, mensen hielden de hand op de knip, verkoop van zijn sieraden verliep moeizaam, Frank brak zijn hart én zijn vader overleed. "Cru om te zeggen, maar daardoor kon ik wél terug naar Argentinië om bij mijn moeder te zijn."

Hij werd gevraagd sieraden te maken voor de film Sex and the City 2, daarna kreeg hij problemen met zijn cashflow en zocht hij een investeerder. "Die heeft echter misbruik van me gemaakt. Een Nederlander, geen namen. Ik vertrouwde hem, maar in 2011 was hij ineens eigenaar van mijn merk, heel pijnlijk."

Hij mag er niet over praten, het heeft hem al eens een forse geldboete van de rechter opgeleverd. "Maar uiteindelijk heeft die vreselijke ervaring me sterker gemaakt. Fame can be very dirty. Ik trok veel enge types aan. Het deed me besluiten een break te nemen van mezelf. Ik heb een stap terug gedaan, vorig jaar heb ik een 3D-designopleiding gevolgd in Londen. Zat ik tussen de twintigers die mijn carrière wilden, terwijl zij míj juist fascineerden. Ik ben nog steeds dezelfde Rodrigo, alleen beter, wakkerder en kalmer, ik heb mijn emoties weer onder controle en sta dit keer zelf stevig aan het roer."

Hij maakte tussentijds ook nog furore als zanger in Argentinië. "Ik heb vijf jaar lang opgetreden, shows gedaan voor 25.000 man, echt. Een soort Cirque du Soleil spektakel, je kunt er opnames van terugzien op YouTube. I loved it." Op zijn repertoire stonden Ricky Martin, andere covers maar ook eigen nummers. Twee jaar geleden verruilde hij de microfoon voor freelanceklussen voor Disney.

"Speelgoed, objecten. Voor de Mary Poppins-film die binnenkort uitkomt, heb ik een vliegende pop ontworpen. Het is een soort therapie voor me, en het fijne is dat ik overal kan werken. Mijn telefoon en laptop zijn mijn kantoor. De kerstcollectie voor volgend jaar is net af: kleding, kerstverlichting, stoelen met grote oren, alles." Momenteel werkt hij aan een project voor de Amerikaanse rapper Cardi B.

Met open armen
Nadat hij eerder onder diverse merknamen trachtte om opnieuw een sieradenlijn op te starten - 'ik werd tegengewerkt' - lijkt het hem met zijn nieuwe lijn Mister O nu toch te gaan lukken. Vorige week gaf hij voor een groepje pers en intimi een presentatie van de collectie, die hij omschrijft als 'sterling zilver met cubic zirkonias, een stap hoger dan Swarovski, zeg maar'. Hij maakte chokers, oorbellen, ringen, armbanden, 'en dit is nog maar het begin', in Milaan en New York.

"Geen zware gekleurde kettingen meer, the new me is more organic, more light. Ik bevond me in het donker en heb letterlijk het licht gezien." Vandaar dat de sieraden tijdens de presentatie met een kleine zaklamp in een donkere ruimte konden worden bekeken. Een dag later kwamen potentiële winkels aan Mister O snuffelen. "Ik was onzeker en bloednerveus, maar ze ontvingen me met open armen."

Vanaf maart ligt Mister O bij X Bank in de Spuistraat, onder meer naast de sieraden van Bibi van der Velden.

Zaterdagvond viert Rodrigo Otazu thuis in Amsterdam zijn 50ste verjaardag ('o God, moet dat getal erin?'). Volgende week doet hij het nog eens over met zijn moeder in Buenos Aires. De assistent van Oprah Winfrey mailde hem gisteren haar interesse. En o ja, hij voert gesprekken over een documentaire, meteen maar voor Netflix. "Think big is still my middlename."

Goed geheim
De Duitse members onlywebsite bestsecret.com is nu ook in Nederland actief en biedt tot 80 procent korting op designerstukken van vorig seizoen. De site verkoopt bijna álle merken. Member word je niet zomaar, je moet worden aangedragen door een lid dat al iets heeft gekocht.

Het rommelt bij lingeriemerk Victoria's Secret. Ceo Jan Singer is een week na het jaarlijkse mediaspektakel op de catwalk opgestapt. Het merk ligt onder vuur vanwege gebrek aan diversiteit en pijnlijke uitspraken van cmo Ed Razek over het casten van plussize modellen en transgenders. Hij bood weliswaar zijn excuses aan, maar de verkoopresultaten lopen terug. Singer was twee jaar werkzaam bij het bedrijf en introduceerde er meer comfortabele beha's.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden