PlusCabaretrecensie

Shlesinger bespeelt een breed feministisch palet – en doet dat goed

Wie begint er aan een Europese tour als je zes maanden zwanger bent? Nou, Iliza Shlesinger. De Amerikaanse stand-upper speelde zaterdagavond nog twee shows in Dublin en stuiterde zondag vol energie over het podium van Carré. De uitverkochte zaal was voor 80 procent gevuld met vrouwen tussen de 18 en de 35. Het publiek waar theaters heel, heel ­vrolijk van worden.

Mike Peek
Iliza Shlesinger. Beeld Carré
Iliza Shlesinger.Beeld Carré

Shlesinger, naast comédienne ook actrice, presentatrice en schrijfster, is een rolmodel. Tegen wil en dank overigens, zo bleek tijdens het sterkste deel van haar set. Ze krijgt vaak de vraag of ze met haar succes andere vrouwen hoopt te inspireren. Pardon, inspireren? Leuk als bijeffect misschien, maar ze wil vooral veel geld verdienen en iedere fucking zaal in de wereld uitverkopen. Gewoon, net als kerels.

Waar collega Amy Schumer vaak expliciet over seks praat, bespeelt Shlesinger een veel breder feministisch palet. Ze had het over de ‘gross fairy’, het onzichtbare wezen dat haar vertelt hoe lelijk en minderwaardig ze wel niet is. Vooral als er jongere, mooiere vrouwen in de buurt zijn. Die kwetsbaarheid wisselde de Amerikaanse geraffineerd af met goeie grappen over het gestuntel van vroegere vriendjes.

Gaandeweg werd de toon serieuzer. Shlesinger zocht soms wel erg nadrukkelijk naar open doekjes met statements over foute mannen waar niemand het mee oneens zal zijn. Ook is het jammer dat ze haar opmerkingen over oudere millennials niet wat verder uitwerkte. Vijftien jaar geleden wilde die groep terug naar de menselijke maat, met kleinere winkels en lokale initiatieven. Nu zijn ze vaak ceo van grote multinationals. Daar zit een langer verhaal in.

Wat overheerst, is echter vooral bewondering voor haar krachtige performance. Shlesinger speelt door tot 4 december, zal in januari bevallen en staat 18 februari weer op de planken. Dat is althans de bedoeling. Knappe baby die haar planning in de war schopt.

BACK IN ACTION

STAND-UP
Door Iliza Shlesinger
Gezien Carré, 10/10

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden