'Scientology gebruikt persoonlijke informatie als pressiemiddel'

Hoe ziet de Nederlandse tak van Scientology-kerk er exact uit? En hoe werken ze? De makers van VARA-programma RAMBAM infiltreerden in de persoon van Rinke Verkerk in het hoofdkantoor te Amsterdam. 'We wilden kijken hoe ze in Nederland werkten en we zijn flink geschrokken', zegt Linda Hakeboom (29), presentatrice van het programma.

Thomas Sijtsma
Linda Hakeboom Beeld anp
Linda HakeboomBeeld anp

Één van de meest opvallende zaken was het persoonlijk dossier dat de kerk aanlegt van de leden. 'Ze kunnen het gebruiken als pressiemiddel', zegt Hakeboom over de kerk die door velen als sekte wordt beschouwd. 'Tijdens een soort therapiesessies proberen ze je diepste geheimen bloot te leggen. Trauma's, problemen in de relationele sfeer, alles komt aan bod. Ze praten je de problemen als het ware aan.'

'Het dossier dat ze vervolgens aanleggen, mag je zelf nooit in kijken. We hebben er zelfs naar gevraagd. Je krijgt het ook niet terug als je geen aanhanger meer bent. Ze zeggen dat het geheim is, terwijl andere dossiers soms open bloot op tafel liggen', zegt Hakeboom die uit angst voor herkenning niet zelf de kerk probeerde binnen te dringen.

Inzet van kinderen
Scientology ziet kinderen niet als minderwaardig aan ouderen. De kerk, met wereldwijd volgens eigen bewering tien miljoen volgelingen, vindt dat in kinderlichamen een volwassene verborgen zit. Dat blijkt ook uit het feit dat Verkerk een therapiesessie met een elfjarige jongen uit Amsterdam moest doen.

'We geloofden het eerst niet. Een jongen van elf!', roept Hakeboom. 'Zij vinden dat dus heel normaal. Zodra een kind kan lezen wordt het als volwaardig volwassene beschouwt. Dat kan toch niet? Zo'n kind moet je dus vragen naar jeugdtrauma's en andere verschrikkelijke ervaringen.' Veel andere kinderen houden binnen Scientology therapiesessies met volwassenen.

'Verontrustend'
Hoeveel leden Scientology binnen Amsterdam en Nederland heeft, is niet bekend. Hoewel de kerk dit goed documenteert, willen ze absoluut geen openheid van zaken geven. Binnen Amsterdam wordt op particuliere basisschool Onze Toekomst en Karin Bijles Centrum gebruikt gemaakt van Applied Scholastics, een educatieve methode bedacht door L. Ron Hubbard, de bedenker van Scientology.

De Amsterdamse wethouder voor jeugd en gezin, Simone Kukenheim zegt tegen AT5 zich zorgen te maken over de verbondenheid van de basisschool en Scientology. 'Als de berichten in de media kloppen, vind ik dit zeer verontrustend. Basisschool Onze Toekomst is een particuliere school met acht leerlingen. Ik ga niet over de kwaliteit, dat is aan de onderwijsinspectie. Ik bespreek dit met de onderwijsinspecteur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden