Schuldig wint ook de Zilveren Nipkowschijf

Documentaireserie Schuldig, over mensen met schulden in de Vogelbuurt, heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Argos, het onderzoeksjournalistieke programma van Radio 1 dat de afgelopen week onder een vergrootglas lag, werd gekroond tot beste radioprogramma.

Dennis van den Burg van dierenwinkel Ambulia werd het boegbeeld van Schuldig. Beeld Dingena Mol
Dennis van den Burg van dierenwinkel Ambulia werd het boegbeeld van Schuldig.Beeld Dingena Mol

De vakjury, bestaande uit tv-recensenten en mediajournalisten van dagbladen, sloeg Schuldig (Human) een fractie hoger aan dan The Amsterdam Project (RTL 4).

Het RTL-programma verdient echter een groot compliment: Beau van Erven Dorens blies het verguisde genre hulp-tv nieuw leven in en hielp bovendien vijf daklozen aan een nieuw leven. Wat beide programma's vooral laten zien: de tijd nemen loont. Dramaserie De Zaak Menten (Omroep MAX) was de derde genomineerde.

Schuldig, de serie van makers Ester Gould en Sarah Sylbing leek vooraf al de gedoodverfde winnaar. De Nipkowschijf zou de kers op de taart zijn van het vakwerk dat Gould en Sylbing met Schuldig geleverd hebben. Eerder namen de twee al een Tegel, een tv-beeld en de prijs voor Journalist van het jaar in ontvangst.

Televisieklassieker
Uiteindelijk kreeg Schuldig slechts één stem meer dan The Amsterdam Project. Uit het juryrapport: 'De kijker kon zich niet alleen identificeren met de wanhopige strijd van Dennis van dierenwinkel Ambulia tegen een permanent dreigend faillisement, of dat van ex-danseres Ditte met de bureaucratie van uitkeringsinstanties, maar ook met dat van hulpverleners, de wethouder Sociale Zaken en zelfs dat van de deurwaarder. [..] Als we ambachtelijkheid, authenticiteit en maatschappelijk belang als criterium kiezen, dan scoort Schuldig op al die punten hoog. Zeker is dat Schuldig nu al lijkt af te stevenen op status van televisieklassieker.'

Eerder was al bekend dat Eva Jinek een speciale vermelding zou krijgen - verdiend met haar nieuwe status als koningin van de talkshow. Cineast Frans Bromet kreeg de Ere Nipkowschijf voor zijn gehele oeuvre en was daar zowaar blij mee.

Ongemak
Tegelijk met de vakprijs voor televisie werd ook de Zilveren Reismicrofoon uitgereikt voor beste radioprogramma. Met Argos (VPRO, Human, VARA) als winnaar zorgde de radiojury voor fijne controverse. Het programma dat veel aan onderzoeksjournalistiek doet kreeg deze week veel aandacht omdat de NPO van plan is de zendtijd van Argos te halveren, tot ontzetting van velen. Een verband tussen de recente beroering en de prijs is er niet: al voordat de plannen van de NPO afgelopen week naar buiten kwamen, had de jury haar winnaar bepaald.

Het juryrapport schuurt, met terugwerkende kracht, desondanks heerlijk: 'Argos bewijst al vele jaren een belangrijke pilaar onder het dagelijks nieuws op Radio 1 te zijn. Wij hopen dat dat nog heel lang zo zal blijven, want een zichzelf respecterende nieuwszender kan niet zonder een achtergrondprogramma als Argos.'

Lees ook: 'Hartverwarmende' steun voor eigenaar dierenzaak Noord met schulden en een interview met de makers van Schuldig: Ester Gould: 'Heddy zit altijd in mijn achterhoofd'

Columnist James Worthy schreef ook over de docuserie Schuldig: 'De put van Dennis uit Schuldig kent geen bodem en dat geeft hoop' (klik)

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden