Schrijvers in opstand tegen webwinkel Amazon

Meer dan 900 Amerikaanse auteurs hebben een protestbrief ondertekend waarin ze Amazon beschuldigen van onethische praktijken. De webwinkel zou schrijvers het leven zuur maken om hun uitgever onder druk te zetten. 'Niemand wint als boeken worden gegijzeld', klagen de auteurs in de brief.

Schrijfster Donna Tartt. Beeld afp
Schrijfster Donna Tartt.Beeld afp

De brief, geschreven door de Amerikaanse thrillerschrijver Douglas Preston, verschijnt vandaag als een paginagrote advertentie in The New York Times. Onder de schrijvers die de brief ondertekend hebben bevinden zich Donna Tartt, John Grisham en Stephen King.

Amazon versus Hachette
De schrijvers kiezen nadrukkelijk geen partij in het conflict tussen de webwinkel en uitgeverij Hachette, dat al een tijd bezig is. De twee partijen ruziën over de prijs van e-boeken. Amazon voert al enkele maanden een guerrilla tegen Hachette, de kleinste van de vijf grootste uitgevers in de VS. Zo wil het bedrijf de uitgeverij dwingen tot een grotere marge op de verkoop van digitale boeken.

Amazon zou de auteurs pesten die zijn aangesloten bij de uitgeverij, bijvoorbeeld door de levertijd van hun boeken drastisch te verhogen. De levering van de boeken van bestseller-auteurs James Patterson en JK Rowling liep hierdoor vertraging op.

Oproep aan trouwe lezers
De schrijvers vinden het onterecht dat hun vakgenoten betrokken raken bij het zakelijke conflict. 'We roepen Amazon op het conflict met Hachette op te lossen zonder schrijvers verder te beschadigen en zonder het blokkeren of het vertragen van de verkoop van boeken aan klanten', schrijven ze in de protestbrief. De deelnemende schrijvers roepen hun 'trouwe lezers' op een mailtje te sturen naar Amazon-baas Jeff Bezos.

Auteur John Grisham. Beeld anp
Auteur John Grisham.Beeld anp

Amazon reageert
Amazon heeft inmiddels teruggeslagen met een eigen open brief. Volgens de webwinkel vraagt de uitgeverij veel te hoge prijzen voor e-boeken, waarvan de productiekosten veel lager liggen dan bij gedrukte exemplaren. Het bedrijf roept lezers op Hachette-CEO Michael Pietsch te mailen, met het verzoek de boekprijzen te verlagen.

De webwinkel noemt het redelijk dat schrijvers niet betrokken willen raken bij het conflict, maar wijst met een beschuldigende vinger naar Hachette. Amazon zou maar eigen zeggen diverse pogingen hebben gedaan om de auteurs te ontzien, maar de uitgeverij zou liever zien dat schrijvers wel lijden onder ruzie. Dat zou de positie van Hachette in het conflict verbeteren, aldus Amazon.

Amazon is goed voor eenderde tot de helft van de boekenverkoop in de VS, in zowel de papieren als de digitale uitvoeringen.

CEO van Amazon Jeff Bezos. Beeld afp
CEO van Amazon Jeff Bezos.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden