PlusInterview

Schrijver Rafael van der Vaart: ‘Ik was als kind bang dat Sint ons oversloeg’

Sinds de beëindiging van zijn voetbalcarrière doet Rafael van der Vaart alleen nog maar wat hij leuk vindt. Daarom bedacht hij een sinterklaas­verhaal over de kermiskinderen Rita en Jopie. ‘Kinderen zijn mentaal ongelooflijk lenig.’

 Het verhaal van Sint op de kermis werd bedacht door Rafael van der Vaart, de tekeningen zijn van de Spaanse illustrator Laura Brenlla.  Beeld Laura Brenlla
Het verhaal van Sint op de kermis werd bedacht door Rafael van der Vaart, de tekeningen zijn van de Spaanse illustrator Laura Brenlla.Beeld Laura Brenlla

Bij ex-voetballer Rafael van der Vaart is een grap nooit ver weg. Nadat hij een felicitatie voor zijn eerste kinderboek in ontvangst heeft genomen, zegt hij met een knipoog: “Dank. Ik ga het zelf nu ook snel lezen.”

Geintje. Met een kern van waarheid. “Natuurlijk ben ik geen schrijver,” zegt Van der Vaart (36). Daar moet ik eerlijk in zijn. Ik heb dit gemaakt als onderdeel van een team. Het is mijn verhaal en het zijn mijn woorden, maar enige hulp was wel welkom. Boeken spelen in mijn bestaan nou eenmaal geen hoofdrol. Ik heb mijn hele leven gevoetbald. Altijd en overal. Er was geen ruimte voor iets anders.”

Toch heeft de voormalig topvoetballer van onder andere Ajax, Real Madrid, Tottenham Hot­spur en HSV nu een kinderboek op zijn naam staan: Sint op de kermis. “Mij werd gevraagd dit te maken, en ik kon niet weigeren. Kinderen zijn bijzonder – ik heb er zelf twee en ervaar dat als een groot ­geluk. Van het optimisme van kinderen kunnen veel volwassenen nog heel wat leren. Ook van hun fantasie. Kinderen zijn mentaal ongelooflijk lenig.”

null Beeld

Van der Vaart schreef zijn boek op verzoek van Unilever. Het is te verkrijgen bij supermarkten als Deen, Plus en Hoogvliet. “Ik vind het een mooie gedachte dat kinderen voor het slapengaan vol spanning naar mijn verhaal luisteren. Dat iets wat uit mijn hoofd komt nu een eigen ­leven krijgt.”

Sint op de kermis handelt over kermiskinderen Rita en Jopie. Zij trekken van plek naar plek en maken zich zorgen over hun pakjesavond: weet Sinterklaas hen wel te vinden? “Het mooie van kinderen is dat hun hoofd zomaar op hol kan slaan en dat ze een paar seconden later alweer met iets anders bezig zijn. Het verhaal komt uit mijn persoonlijke ervaringen, als kind op een woonwagenkamp. Ik had oprecht de angst dat Sint ons zou overslaan.”

Lachend: “Het kwam trouwens altijd goed. Ik weet nog dat aan het einde van sinterklaasavond altijd de vraag kwam of ik nog even iets uit de schuur wilde halen. En dan stond daar ­natuurlijk het grootste cadeau – vaak was dat een fiets.”

Onbekommerd

Van der Vaart geniet van het werk dat na zijn ­actieve voetbalcarrière op hem afkomt. Het gevreesde zwarte gat is hem onbekend. “Er wordt van alles van me gevraagd, maar ik heb de luxe dat ik kan kiezen en me beperk tot wat ik leuk vind. Ik ben niet iemand die van tevoren daarover ideeën ontwikkelt. Ik neem het leven zoals het is.”

Zijn geliefde Estavana Polman – tophandbalster in Denemarken – uit volgens Van der Vaart ‘best vaak’ haar verbazing over zijn onbekommerde blik op het leven. “Ik was als voetballer gewend in schema’s te leven. Nu is er vrijheid. Daar geniet ik van. Al dreigt het gevaar dat ik overal in spring en ik nog drukker ben dan ­tijdens mijn voetballeven. Maar ik kan zelf de keuzes maken en ik moet gelukkig helemaal niets.”

Voorlezen

Als analyticus praat hij op de televisie graag en gretig over voetbal. “Dat ligt in het verlengde van wat ik altijd heb gedaan. In die zin kost die overgang me niet zoveel moeite. Schrijven was iets anders. Nu ligt er een kinderboek, ontsproten aan mijn eigen ervaringen met sinterklaas. Dat vind ik iets om trots op te zijn. Zeker als je je realiseert dat ik als vader niet de beste voorlezer ben. Of beter gezegd: ik vind dat een behoorlijk lastig karwei.”

www.sinterklaasprentenboeken.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden