PlusGallery viewer

Schrijver Martijn Simons: ‘Een week laten rusten en dan kunst kopen’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Schrijver Martijn Simons (35) en eega zijn nog maar net begonnen aan hun collectie.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Erin Lawlor, Some Like it Hot (2020), galerie Gerhard Hofland.  Beeld
Erin Lawlor, Some Like it Hot (2020), galerie Gerhard Hofland.

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is een manier om naar de wereld te kijken, een vorm van zelfonderzoek, maar ook heel simpel: ervaringen opdoen en in aanraking komen met mooie en interessante dingen. Dat is van dezelfde orde als een briljant concert of een roman – ik maak wat dat betreft geen onderscheid.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Wij gingen vroeger wel naar musea, dat zeker. Er hing ook een en ander aan de muren bij ons thuis, maar tegenwoordig zijn mijn ouders er wat serieuzer mee bezig; ongeveer sinds de kinderen niet meer thuis wonen. Ik durf niet te zeggen of er een verband is tussen die twee.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik gebruik voornamelijk Instagram, GalleryViewer en sites van galeries, in Nederland en daarbuiten. En ik luister regelmatig naar Kunst is Lang, de podcast van Mister Motley en Luuk Heezen.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Dat kan overal zijn, en hangt ook af van het doel van het bezoek. In een museum kijk ik anders dan op een beurs of in een galerie, omdat daar natuurlijk nooit – of in ieder geval zelden – de mogelijkheid bestaat om iets te kopen.”

Cristina Lucas,  Composition _Only the Naked Man Shall Understand (2020), galerie tegenboschvan­vreden.  Beeld
Cristina Lucas, Composition _Only the Naked Man Shall Understand (2020), galerie tegenboschvan­vreden.

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik ben een beginnende verzamelaar, dus ik kan nog niet echt zeggen hoe vaak mijn vrouw en ik gemiddeld kunst kopen. Vorig jaar bijvoorbeeld waren dat bijvoorbeeld vier werken, en daar zat zowel werk in oplage als uniek werk bij, twee om twee.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Dat kan overal zijn. Tijdens de eerste lockdown hebben we een werk uit de serie Bills van Daniëlle van Ark gekocht, dat was online, maar in de galerie of op een beurs kan net zo goed, al is dat laatste nog niet voorgekomen. Onlangs kocht ik rechtstreeks bij de kunstenaar een riso­print van Nazif Lopulissa. Die sprak ik aan via Instagram en een paar dagen later ben ik langs zijn studio gefietst om het werk op te halen.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ja, dat is wel belangrijk. Ik zou ook niet willen dat er iets in mijn huis hangt dat mijn vrouw afzichtelijk vindt.”

 Danië̈lle van Ark, On top of it (2017), galerie tegenboschvan­vreden .  Beeld
Danië̈lle van Ark, On top of it (2017), galerie tegenboschvan­vreden .

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Onlangs hebben we een werk van Marwan Bassiouni bij Dürst Britt & Mayhew in Den Haag aangekocht, ik kan het goed met die mensen vinden. Mijn vrouw kende eerder van werk van Bassiouni, bleek dat hij een show had bij DB&M. Wij erheen, koffie, kunstenaar opgetrommeld, werk bekeken, terug in de auto. Welk werk vind jij het mooist? En jij? Een weekje laten rusten en toen besloten iets te kopen.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Echt onbeperkt? Iets van een van de kanonnen natuurlijk: Rothko, De Kooning, Newman, maar Black Square van Malevitsj is ook goed, hoor. En dichter bij huis: Jan Schoonhoven. En dan alles ophangen in een villa van Frank Lloyd Wright.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Cristina Lucas vind ik interessant omdat haar werk een goed voorbeeld is hoe je als kunstenaar sociaal of politiek geëngageerd werk kan maken zonder prekerig of paternalistisch te zijn.”

In de schilderijen van Erin Lawlor zit veel beweging, en aandacht voor de handeling van het schilderen. Haar werk blijft onthullen, ongeacht hoe vaak je het bekeken hebt.

“Daniëlle van Ark maakt heel divers werk, van schilderijen tot installaties. Ze heeft een heel directe, aansprekende ‘stem’. Er zit een soort slimmigheid in haar werk waardoor ik altijd denk: shit, dat had ik willen verzinnen.”

Martijn Simons is romanschrijver en docent Nederlands en ziet kunst ook als methode voor zelf­onderzoek. Beeld
Martijn Simons is romanschrijver en docent Nederlands en ziet kunst ook als methode voor zelf­onderzoek.

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden