PlusInterview

Schrijver Joop van Riessen: ‘Deze verdwijning bleef maar in mijn kop zitten’

Joop van Riessen (77) schreef zijn twaalfde politieroman over rechercheur Anne Kramer. Voor Radeloos baseerde de oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie zich op de verdwijning van een jonge vrouw in 2015. “Niet weten wat er met je kind is gebeurd is het allerergste.”

Maarten Moll
Joop van Riessen. De 77-jarige oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie is nu romanschrijver.  Beeld AD/Dingena Mol
Joop van Riessen. De 77-jarige oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie is nu romanschrijver.Beeld AD/Dingena Mol

Hij heeft namen veranderd en het verhaal speelt zich af in Zuid-Afrika, maar de twaalfde thriller rond Anne Kramer, chef van de Amsterdamse ­recherche, is wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal, vertelt Van Riessen telefonisch. “Radeloos is gebaseerd op de verdwijning in 2015 van de 21-jarige geneeskundestudent Sophia Koetsier in Oeganda. Tot op heden is niet bekend wat er met haar is gebeurd.”

In Radeloos is het de studente Julia Spijker die verdwijnt tijdens een stage in Zuid-Afrika, waar ze helpt bij de bestrijding van hiv en aids. Ook daarom is dit boek speciaal in de Anne Kramer-reeks, omdat de andere boeken zich in Amsterdam afspelen.

“Twee jaar geleden werd ik door de ouders van Sophia Koetsier gebeld. Ze vroegen me of ik hen kon helpen, want ze waren niet erg tevreden met hoe het onderzoek was verlopen, en ze zaten met veel onbeantwoorde vragen. Ik hoorde hun verhaal aan. Wat je ziet is twee mensen van wie de levens zijn verwoest. Elke minuut van de dag vragen ze zich af wat er met hun dochter gebeurd zou kunnen zijn. Het is het ergste wat je kan overkomen, niet weten wat er met je kind is gebeurd.”

Fictief verhaal

Van Riessen kon eigenlijk niet veel meer dan heel goed naar ze luisteren, maar zijn fantasie sloeg wel op hol. “De zaak bleef in mijn kop zitten. En toen ik, zoals elk jaar, op het punt stond een nieuwe zaak voor Anne Kramer te verzinnen, moest ik aan Sophia denken.”

Hij lichtte de ouders van Sophia in dat hij een thriller zou gaan schrijven, gebaseerd op de verdwijning van hun dochter. En dat het een fictief verhaal zou worden. “Ze reageerden niet negatief, maar zijn niet met dit boek bezig. Ze vliegen elk jaar twee of drie keer naar Oeganda om te proberen erachter te komen wat er met hun dochter is gebeurd. Al het andere is niet belangrijk meer. Al vinden ze het wel heel fijn dat in het nawoord van het boek aandacht aan Sophia’s verdwijning wordt geschonken. Alles wat zou kunnen helpen, grijpen ze aan.”

In het zeer onderhoudende Radeloos gaat het natuurlijk ook over Anne Kramer, die op sabbatical wordt gestuurd na een incident op het politiebureau. Ze vertrekt naar Zuid-Afrika, waar de twee verhaallijnen samenkomen. “Het werd wel tijd haar kwetsbaarheid te laten zien. In al die series op televisie over vrouwen bij de politie is iets met die vrouwen aan de hand. Kijk naar The Bridge, of Homeland. Met Anne Kramer niet. Die staat haar mannetje. Tot ze op een intellectuele crimineel verliefd wordt. Ik weet niet op je het hebt opgemerkt, maar met die Maurice de Vries in het boek had ik een bekende crimineel voor ogen. Nee? Ik zal het je maar vertellen: Mink Kok. Anne Kramer zou nooit op een type als Willem Holleeder verliefd kunnen worden.”

Detective ingeschakeld

Dan komt Van Riessen terug op de zaak Sophia Koetsier. Hoewel hij in eerste instantie alleen maar naar de ouders van Sophia kon luisteren, heeft hij de zaak niet naast zich neergelegd. “Ik heb nog contacten binnen de politie. Iemand is zich op mijn verzoek in deze cold-case gaan verdiepen. Maar die is er weer afgehaald toen men in de gaten kreeg dat ik me met de zaak aan het bemoeien was. Ik denk omdat er geen directe aanleiding was de zaak weer te heropenen.”

Van Riessen liet het er niet bij zitten: “Ik heb toen een particulier detectivebureau ingeschakeld, gerund door een oud-collega die ooit was betrokken bij de Heinekenontvoering. Die heb ik op die zaak van Sophia gezet, maar ik weet niet of dat iets heeft opgeleverd. Dat is iets tussen hem en de familie, ik blijf daar bij weg. Ik heb ze wel het boek gestuurd, maar weet niet of ze het ook gelezen hebben.”

Joop van Riessen: Radeloos. De Kring, €18,99.

Radeloos is de twaalfde politieroman van oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen.  Beeld
Radeloos is de twaalfde politieroman van oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen.
 

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden