Schrijver Heere Heeresma (79) overleden

Schrijver Heere Heeresma is zondagochtend 26 juni na een ziekbed overleden in zijn kamer in het Rosa Spierhuis, een verzorgingstehuis voor oudere kunstenaars en wetenschappers in Laren. Hij is 79 jaar geworden.

Redactie
Heere Heeresma in 1980. © ANP Beeld
Heere Heeresma in 1980. © ANP

Heeresma verwief bekendheid met de romans Een dagje naar het strand, Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp en Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming.

Heeresma, geboren als zoon van een onorthodox theoloog en oudste van drie schrijvende broers (naast Heere ook Marcus en Faber), geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse literaire schrijvers. Maar literator is hij altijd tegen wil en dank geweest. Hij had niets op met de officiële letteren (of met welke openbare instelling dan ook) en heeft zich altijd bewust in de marge van het literaire en openbare leven opgesteld.

Na een periode van langdurig stilzwijgen maakte Heeresma in 2005 een come-back met de twee autobiografische boeken Een jongen in plan Zuid ('38-'43 en '43-'46), waarin hij schrijft over zijn jeugd die samenvalt met de oorlog, met het verdwijnen van het grootste deel van de joodse bevolking uit zijn stad, de komst van de Canadezen en de bevrijding van de wrede Duitse terreur.

Deze herinneringen, later gebundeld in één deel en ook in Duitsland verschenen, waren de late inlossing van een al jaren door de auteur aangekondigd boek onder de omineuze titel Kaddish voor een buurt.

Tot enkele jaren geleden werkte hij aan een bundeling van nieuwe verhalen en er waren plannen een of meerdere selecties uit zijn talloze brieven te publiceren.

Van de tientallen boeken die Heeresma tussen 1962 en 2006 publiceerde zijn er diverse verfilmd (Een dagje naar het strand bijvoorbeeld door Theo van Gogh). Ook schreef hij honderden radioprogramma's. Zijn werk is vertaald in veertien talen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden