Schrijfster Rascha Peper (64) overleden

Schrijfster en columniste Rascha Peper is afgelopen zaterdag in Amsterdam overleden. Dat meldt haar uitgeverij Querido. Vijf maanden geleden maakte ze in NRC Handelsblad bekend dat ze alvleesklierkanker had. Ze werd 64 jaar.

Redactie
Schrijfster Rascha Peper. Beeld ANP
Schrijfster Rascha Peper.Beeld ANP

Rascha Peper, een pseudoniem voor Jenneke Strijland, studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam. Na enige tijd als lerares te hebben gewerkt, verhuisde ze in 1983 naar Wenen vanwege het werk van haar partner die in dienst was van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In 1990 debuteerde ze met de verhalenbundel De waterdame. Haar eerste roman, Oesters, verscheen in 1991. De roman Rico's vleugels werd in 1994 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 1996 won ze de Multatuliprijs voor Russisch blauw.

Ongeneeslijk ziek
In het najaar van 1999 verhuisde Peper naar New York. Daar verscheen haar roman Vingers van marsepein (2008), over Frederik Ruysch (1638-1731). Ze schreef in die tijd ook regelmatig columns voor NRC Handelsblad. In diezelfde krant maakte ze in oktober vorig jaar bekend dat ze ongeneeslijk ziek was. 'Ik zou heel graag gewild hebben dat ik de ziekte twee jaar later gekregen had, want - dat zullen alle schrijvers wel hebben - het laatste boek is wat echt de moeite waard is, daar staat het pas echt allemaal in', zei ze.

Peper doelde daarbij op de roman waaraan ze werkte, Handel in Veren. Ze is er toch in geslaagd het boek op haar ziekbed af te maken. Het verschijnt in juni.

Meesterverstelster
Op de website van Querido staat dat de uitgever 'rouwt om de dood van deze meestervertelster, die met haar verhalende romans en haar licht laconieke toon altijd een groot lezerspubliek wist te bekoren.' Uitgever Annette Portegies schrijft: 'Hoewel ze nog niet lang bij Querido was - ze maakte de overstap in 2010 - heeft Rascha Peper onmiskenbaar haar stempel op het fonds gedrukt. Ze was een verteller pur sang die, nadat ze zich grondig had gedocumenteerd, alle ruimte gaf aan de verbeelding.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden