Schrijfster Harper Lee (89) overleden

Harper Lee, schrijfster van het wereldberoemde boek To Kill a Mockingbird, is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Monroeville.

Redactie
Harper Lee. Beeld ap
Harper Lee.Beeld ap

Lee woonde al een paar jaar in een verzorgingstehuis in de buurt van de plaats in Alabama. Dit is ook de plek waar haar beroemde boek To Kill a Mockingbird (vertaald in het Nederlands als Spaar de Spotvogel) zich afspeelde.

Van het boek werden zeker 40 miljoen exemplaren verkocht. Het werd in 1961 bekroond met de Pulitzer Prize en verfilmd, met Gregory Peck als Atticus Finch. De roman gaat over de ongelijkheid tussen blank en zwart in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren dertig. Scout Finch en haar oudere broer krijgen ermee te maken als hun vader, advocaat Atticus, een zwarte man verdedigt die ten onrechte wordt beschuldigd van verkrachting.

Vorig jaar verscheen na ruim vijftig jaar een vervolg op de beroemde roman. Het boek Go Set a Watchman beschrijft het leven van de hoofdpersonage Finch wanneer ze twintig jaar later is opgegroeid. Lee dacht dat Go Set a Watchman verloren was gegaan. "Ik was een beginnende schrijfster, dus ik deed wat me gezegd werd. Ik had me niet gerealiseerd dat het bewaard is gebleven," zei ze daarover in The New York Times.

Truman Capote
Lee studeerde rechten in Alabama en in het Engelse Oxford voor ze zich in New York vestigde en ging schrijven. Ze was in haar jeugd het buurmeisje van Truman Capote, die eveneens een wereldberoemd schrijver zou worden. In To Kill a Mockingbird is het personage Dill op hem gebaseerd.

Na het succes van de vroege jaren zestig trok Lee zich grotendeels uit het openbare leven terug. Ze accepteerde wel literaire prijzen, maar sprak nooit een dankwoord. Af en toe publiceerde ze nog wat, maar dat waren geen boeken. Het waren voornamelijk recensies en artikelen.

Lee in 1963. Beeld ap
Lee in 1963.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden