PlusHan Lips kijkt tv

Schoorvoetend kwam het hoge woord eruit bij Sywert van Lienden

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Buitenhof.

Han Lips
Sywert van Lienden bij Buitenhof Beeld
Sywert van Lienden bij Buitenhof

Sywert van Lienden had Buitenhof uitgekozen om te redden wat er te redden viel nu hij de man van 9 miljoen euro belastinggeld was geworden. Als volleerd tv-kijker was Lips toch nieuwsgierig: hoe zou zo’n communicatiestrateeg dit varkentje wassen?

Wekenlang had hij geprobeerd te ontkennen dat hij miljoenen had opgestreken en de boodschapper (de Volkskrant) was zwartgemaakt. Toen een reclamevliegtuigje boven zijn huis cirkelde met een schamper spandoek, belde hij toch maar naar Buitenhof om zich nader te verklaren. Daar trof hij ‘de scherpste interviewer van Nederland’, zoals hij Twan Huys nog wat stroop om de mond smeerde.

Schoorvoetend kwam nu het hoge woord eruit, al probeerde Van Lienden in kleine bijzinnen alsnog zijn gezicht te redden. Het opgestreken geld was ‘excessief in maatschappelijk opzicht’, dus als je het afzet tegen zorgpersoneel dat zich voor een karig salaris ‘doodbuffelt’. En alles was ‘volledig onder toezicht van de overheid’ gebeurd. Zo klonk het opeens als een nuchtere analyse waarom hij ermee had kunnen wegkomen en moesten we hem nog dankbaar zijn ook dat er geld naar kansarme kinderen of kankeronderzoek gaat.

Want dat was het omslachtige antwoord op wat de inderdaad lekker scherpe Twan Huys ‘de negenmiljoeneurovraag’ noemde: waar gaat het geld heen? Teruggestort wordt het niet en meteen werd duidelijk dat Van Liendens compagnons hun deel lekker zelf houden.

Dus hoe oprecht het was dat alle beproevingen aan de hogeschool van de boetedoening met goed gevolg werden afgelegd? Van Lienden kwam met excuses en noemde het ‘onuitlegbaar’. Ze hadden er een ‘puinzooi’ van gemaakt door niet te vertellen dat er behalve een stichting zonder winstoogmerk ook een bv was die voor de hoofdprijs ging.

Zo tastte Lips na een half uurtje nog steeds in het duister. Wel was het hilarisch om te bedenken dat het voor de communicatiestrateeg dus allemaal was misgelopen bij de communicatie.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden