Schilderij uit Gurlitt-collectie teruggegeven

Een schilderij van de Franse kunstenaar Henri Matisse dat behoorde tot de verzameling van de Duitse handelaar Cornelius Gurlitt, is vandaag aan de Frans-joodse familie Rosenberg teruggegeven. De advocaat van de familie nam het doek Femme Assise (Zittende vrouw) vanochtend in de buurt van de Zuid-Duitse stad München in ontvangst. Hij sprak van een 'zeer gelukkige dag'.

Redactie
Het doek Femme Assise (Zittende vrouw). Beeld afp
Het doek Femme Assise (Zittende vrouw).Beeld afp

De douane ontdekte de enorme kunstverzameling van de vorig jaar overleden kunstverzamelaar Gurlitt in 2012 bij een huiszoeking in diens huis in München. Gurlitts vader Hildebrand had kunstwerken onder dubieuze omstandigheden in bezit in de tijd dat de nazi's in Duitsland aan de macht waren. Justitie in Augsburg ging er vorig jaar mee akkoord dat het schilderij van Matisse aan de erfgenamen van Rosenberg werd teruggegeven. Het schilderij is voor zover bekend het eerste uit de collectie dat is teruggegeven.

Paul Rosenberg was een handelaar in werken van Matisse en Picasso, maar had ook kunst van schilders als Cézanne, Renoir, Manet en Gauguin in zijn galerie aan de Rue La Boétie in het centrum van Parijs. Naziofficieren roofden de kunst in 1940. De Rosenbergs vluchtten naar het zuidwesten van Frankrijk en maakten van daaruit de oversteek naar New York. Een van de erfgenamen van Rosenberg is zijn kleindochter Anne Sinclair, ex-vrouw van Dominique Strauss-Kahn, de gevallen voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden