Nieuws

Schilderij na jaren studie alsnog toegedicht aan Rembrandt

Op een symposium in Rome is een schilderij aan Rembrandt toegedicht. De Aanbidding der Wijzen (1632-33) werd ontdekt in de collectie van een familie in Rome en bevindt zich nu in een kluis in Milaan, melden onder meer het Italiaanse persbureau ANSA en de krant La Repubblica.

ANP/Het Parool
De Aanbidding der Wijzen. Beeld Hermitage
De Aanbidding der Wijzen.Beeld Hermitage

De bekendmaking vond plaats tijdens een Rembrandt-symposium met medewerking van de Fondazione Patrimonio Italia, in de Villa Medici. Het is volgens de krant een olieverfschilderij op papier en doek. Het werd vijf jaar lang bestudeerd, onder meer tijdens een reiniging en restauratie door Antonella Di Francesca. Italiaanse media melden een ‘toekenning zonder redelijke twijfel’.

De toevallige ontdekking van het schilderij dateert uit 2016. Het schilderij was gevallen en had een restauratie nodig. Terwijl restaurateur Antonella di Francesco bezig was het schilderij schoon te maken, had ze het idee dat ze iets bijzonders in haar handen had en liet het schilderij onderzoeken.

“Één van de allermooiste zaken in mijn leven,” zegt de restaurateur tegen La Repubblica. “Het besef dat je oog in oog staat met een werk van één van de grootste artiesten uit de geschiedenis. Dat is zo’n enorme kick, en die heeft bij mij een enorme nieuwsgierigheid aangewakkerd. Ik heb die niet afgeremd, ik heb me laten meeslepen in de betovering.”

Het schilderij dateert uit de jaren 30 van de 17de eeuw en was al eeuwen in het bezit van een rijke Romeinse familie, van waaruit, volgens persbureau Ansa ook een lijntje, naar Nederland loopt.

Rembrandtkenner

Charlotte Rulkens was als conservator en Rembrandtkenner enkele jaren geleden betrokken bij een tentoonstelling van werk van Rembrandt in het Mauritshuis, waar ook ruim aandacht was voor schilderijen die eerder ten onrechte voor een werk van de grote meester waren aangezien of waarover inmiddels twijfels waren gerezen.

Dat een werk niet of wel van Rembrandt is, is volgens haar lang niet altijd in beton gegoten. Technisch onderzoek vult tegenwoordig kunsthistorisch en archiefonderzoek aan en leidt tot nieuwe inzichten.

“Dergelijke ontdekkingen zijn vaker in het nieuws en zijn natuurlijk altijd interessant,” zegt Rulkens naar aanleiding van het nieuws uit Italië. “Zeker als iets lang in een collectie is geweest zonder dat er veel aandacht voor was, dan is het heel goed dat er opnieuw met verschillende ogen naar wordt gekeken. Maar een toeschrijving aan Rembrandt heeft veel voeten in de aarde.”

Ze wijst erop dat Rembrandt ‘ongelofelijk veel’ leerlingen had die in zijn stijl werkten en hem hebben gekopieerd. Ook veel latere schilders deden dat. Verder maakten schilders ook meerdere versies van één schilderij. Rembrandt heeft, net als collega’s, de Aanbidding der Wijzen vaker uitgebeeld. “Het was een heel populair onderwerp bij veel kunstenaars.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden