PlusBoekrecensie

Schilder Edwin Hagendoorn tekende een duiveluitdrijving in 120 prenten

Fragment uit Uiltje Engnek. Beeld Edwin Hagendoorn
Fragment uit Uiltje Engnek.Beeld Edwin Hagendoorn

In de jaren negentig had je After Nature, een kunstenaarsgroep met leden als Peter Klashorst en Jurriaan van Hall. Van conceptuele kunst moesten ze niets hebben. Liever schilderden ze gewoon landschappen, stillevens en vooral naakten .

Kunstenaar Edwin Hagendoorn hing rond in de periferie van After Nature. Aan schilderen komt hij tegenwoordig nauwelijks meer toe, aan tekenen des te meer. Op sociale media deelt hij geregeld mooie tekeningen die hij maakt op straat in Amsterdam en het Portugese Olhão, de twee plaatsen waartussen hij zijn tijd verdeelt.

Op Facebook toont hij ook geregeld voorproefjes van Bubblegum Geisha, een graphic novel waaraan hij al een tijd werkt. Tijdrovend is dat hij voor het boek verschillende technieken gebruikt, tot houtsnedes aan toe. Verder maakt het verhaal ook telkens onverwachte wendingen. Het nu verschenen Uiltje Engnek, Edwin Hagendoorns debuut als stripmaker, was oorspronkelijk een raamvertelling binnen Bubblegum Geisha.

Heimelijk genot

Uiltje Engnek, dat het geheel zonder tekst moet stellen, is een even duister als intrigerend boek. ‘Een duiveluitdrijving in 120 prenten’ noemt de uitgever het. In het voorwoord wordt gesproken van ‘een sprookje over heimelijk genot en straf in een Spaans klooster’.

In dat klooster leven twee nonnen zich seksueel uit op een in een gesloten kist aangeleverde jongedame. Het lijkt de wereld van Markies de Sade, maar geïnspireerd werd Hagendoorn vooral door de Spaanse kunstenaar Francisco Goya, in het bijzonder door diens etsen.

Met fineliner en penseel weet Hagendoorn knap gravures te suggereren. Interessant voor Amsterdammers is dat Uiltje Engnek zich op de laatste pagina’s afspeelt op herkenbare locaties in de hoofdstad.

Dat wordt wel wat, dat Bubblegum Geisha.

GRAPHIC NOVEL

Uiltje Engnek

Door Edwin Hagendoorn

Uitgeverij Concerto Books (24,99 euro)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden